Aktes in duidelijke taal

Home » Aktes in duidelijke taal
8.4

Duidelijke klare taal

De akte die je bij DoeHetZelfNotaris maakt kan je ook zelf begrijpen als je die doorleest, ze zijn in duidelijke taal geschreven. De akte is opgesteld in begrijpelijk Nederlands. Dat is niet hetzelfde als simpele taal. Het blijft een juridische tekst. De tekst van de akte is zorgvuldig opgesteld. Het is een misverstand dat een juridische tekst en zeker die van een notaris altijd in onbegrijpelijk ouderwets Nederlands zou moeten zijn opgeschreven. Wij geloven in onze missie. Jij kan veel meer juridisch zelf doen. Daarbij hoort dus ook dat je zelf kan begrijpen wat je regelt.

Omgekeerde wereld

Het is eigenlijk zelfs andersom. Teksten zouden niet onbegrijpelijk mogen zijn. Jij tekent de akte. Jij tekent dus jouw testament of oprichting van een BV, of welk ander notarieel document. De notaris heeft tot taak om er zeker van te zijn dat jij weet wat je tekent. Als de akte dus vol staat met onbegrijpelijk juridisch jargon, dan doet de notaris zijn werk niet goed. Want dan kan jij niet begrijpen wat er staat. Daarom hebben wij al onze aktes herschreven naar begrijpelijk Nederlands.

Mocht je nog ergens jargon tegenkomen dan leggen we het je graag uit. Of je maakt gebruik van ons gigantische gratis notariële woordenboek.

Waarom jargon

Waarom gebruiken juristen ouderwetse taal en jargon? Soms heeft dit een goede reden. In de wet staat dan een bepaalde term en de jurist wil specifiek die term overnemen in zijn document of betoog. Maar vaker is het ook een gewoonte. Onderzoek heeft ook aangetoond dat het gebruik van jargon voortkomt uit onzekerheid. Door een tekst in wollig jargon op te schrijven voorkom je dat iedereen direct kan zien wat er staat. Zo kan je als jurist dus verbloemen dat je zelf ook niet exact weet wat je bedoelt. Een andere reden zou kunnen zijn dat het gebruik van ouderwets taalgebruik door de buitenwereld als interessant en deskundig wordt gezien. Sommige advocaten hebben er een hele kunst van gemaakt om in lange en diep doorwrochte zinnen te zeggen wat ze bedoelen. Dat kan heel mooi zijn. Maar het houdt ook in dat niet iedereen je dan kan begrijpen.

Leuk boek over dit onderwerp

Duidelijke taal

Wil je meer over dit onderwerp lezen? Kijk dan eens bij bureautaal. Of bestel het zeer lezenswaardige boekje “De Taal van mr.Jip en Dr.Janneke”