AVG stichtingsbestuur en verenigingsbestuur aansprakelijk

AVG stichtingsbestuur en verenigingsbestuur aansprakelijk

Home » AVG stichtingsbestuur en verenigingsbestuur aansprakelijk
8.5

Bestuurdersaansprakelijkheid AVG stichting en vereniging

Hoe zit het met de bestuurdersaansprakelijkheid in het kader van de AVG bij stichtingen en verenigingen?
In het kader van de AVG is het stichtingsbestuur en verenigingsbestuur aansprakelijk. Het bestuur moet toezien op de juiste invulling van de privacy binnen de organisatie. Het bestuur is wettelijk aansprakelijk en zelfs de bestuurders zijn hoofdelijk aansprakelijk. De soep wordt niet zo heet gedronken als die wordt opgediend.
De bestuurdersaansprakelijkheid is beperkt tot het niet zorgvuldig uitvoeren van de bestuurstaken. Bijvoorbeeld als een bestuurder tegenwerkt dat een datalek wordt gemeld. Ook bestuurders die op de hoogte waren van schendingen van de AVG en geen maatregelen namen kunnen aansprakelijk gesteld worden. Deze bestuurdersaansprakelijkheid valt onder de normale dekking van de aansprakelijkheidsverzekeringen die bestuurders kunnen hebben.
De hoofdelijke aansprakelijkheid van de bestuurders komt dus naast of bovenop de aansprakelijkheid van de organisatie zelf. Bij een ernstige inbreuk op de privacy zal een gedupeerde dus beide partijen aan kunnen spreken. De bestuurders kunnen dit voorkomen door een zorgvuldig AVG beleid te implementeren en hierop toe te zien.

Informele vereniging extra risico AVG

Bij een informele vereniging is er geen rechtspersoonlijkheid. De bestuurders zijn hier per definitie persoonlijk en hoofdelijk aansprakelijk. Dat houdt in dat verenigingsbestuurders voor alle inbreuk en schade op grond van de AVG aansprakelijk zijn. Dit is een extra reden om de informele vereniging om te zetten naar een formele vereniging. Dit formaliseren vermindert de aansprakelijkheid van de bestuurders. Het kan snel, eenvoudig en goedkoop via onze site.

Advies over de AVG

Wil je als bestuur van een stichting of vereniging een advies over de AVG en de gevolgen voor jouw organisatie> Neem dan eens vrijblijvend contact op met mr. Nico Mookhoek CIPP/E gecertificeerd AVG adviseur.

Heeft onze uitleg je verder geholpen?

Lees meer over Verenigingen