Bij dementie ook wilsonbekwaam?

Bij dementie ook wilsonbekwaam?

Home » Bij dementie ook wilsonbekwaam?
8.5

Wilsonbekwaam bij dementie?

Ben ik bij dementie ook wilsonbekwaam?
Wilsonbekwaamheid betekent dat je de gevolgen van bepaalde handelingen niet meer kunt overzien. Dat is ook een kenmerk van dementie. Maar het is niet zo dat je bij dementie ook meteen altijd wilsonbekwaam bent.

Bij (beginnende) dementie kan het namelijk best zijn dat je nog steeds zelf beslissingen kan nemen en kan beoordelen wat de gevolgen zijn van die beslissingen, bijvoorbeeld bij het maken van een testament, een levenstestament of een andere notariële akte.

Controle door notaris of arts

De notaris zal na een gesprek beoordelen of je nog wilsbekwaam bent. Voor die beoordeling kan ook een arts worden ingeschakeld. Notarissen hanteren een stappenplan bij het controleren of iemand wilsbekwaam is.

Tijdig regelen

Het is belangrijk dat als je besluit om via de notaris zaken te regelen om dat tijdig te doen. Ten tijde van het opstellen van notariële akten moet je namelijk wilsbekwaam zijn. Dat is lastig bij dementie. Daarnaast is het niet mogelijk om iemand anders via een volmacht jouw akte te laten maken of passeren als je zelf door dementie wilsonbekwaam bent geworden. Bij beginnende dementie is het advies om snel in ieder geval een levenstestament op te stellen.

Heeft onze uitleg je verder geholpen?