Donateur ontslaat stichtingsbestuurder?

Donateur ontslaat stichtingsbestuurder?

Home » Donateur ontslaat stichtingsbestuurder?
8.6

Donateur ontslaat stichtingsbestuurder?

Kunnen donateurs van een stichting een stichtingsbestuurder ontslaan?,/p>
Als donateur van een stichting wil je natuurlijk dat jouw donatie daadwerkelijk wordt gebruikt voor het goede doel waarvoor de stichting zich inzet. Bij kleinere (en lokale) stichtingen zijn de donateurs meestal ook bekend met de bestuurders. Wat als je het vertrouwen in het stichtingsbestuur verliest, bijvoorbeeld omdat de bestuurder zichzelf verrijkt? De donateurs zijn niet de baas in een stichting, dat is het bestuur.

Ontslag bestuurder op verzoek van belanghebbende

De wet biedt als vorm van toezicht iedere belanghebbende de mogelijkheid om een stichtingsbestuurder te laten ontslaan. Dat doe je door een verzoek te richten aan de rechtbank tot ontslag van de bestuurder. Een donateur kan een belanghebbende zijn, maar de rechter zal dus wel moeten kunnen beoordelen dat je echt een belang hebt bij het ontslag. Daarnaast moet je ook voldoende hard kunnen maken dat er redenen zijn om de bestuurder te laten ontslaan.

Een bestuurder die door de rechter is ontslagen, mag vijf jaar lang na het ontslag geen bestuurder van een (andere) stichting worden.

Ook kunnen de statuten bepalen dat de stichtingsbestuurder door de donateurs kunnen worden ontslagen. Dan is niet eerst een procedure bij de rechter nodig.

Stichting zonder bestuur

Als er de stichting door het ontslag geheel zonder bestuurder(s) komt te zitten en de statuten hebben daarvoor geen oplossing, kan de rechter een (tijdelijke) bestuurder benoemen.

Heeft onze uitleg je verder geholpen?

Lees meer over Vraag het de notaris