Dossier CV: CV opheffen of ontbinden

Dossier CV: CV opheffen of ontbinden

Home » Dossier CV: CV opheffen of ontbinden
8.4
Hoe hef ik een CV op?

Een CV wordt automatisch opgeheven op het moment dat een van de vennoten stopt of overlijdt. Een CV kan je ook ontbinden door op te zeggen.

CV opheffen

Als een beherend vennoot stopt of overlijdt, dan is de Commanditaire Vennootschap (CV) ontbonden en eindigt de CV. Als je wilt dat de CV blijft voortbestaan zonder deze vennoot moet dat worden vastgelegd in een vennootschapscontract. Hier moet dan een overnamebeding in worden opgenomen. De vennoten die overblijven moeten de inbreng van de vertrokken of overleden vennoot overnemen. Zij betalen hiervoor een vergoeding aan de erfgenamen. De CV kan dan doorgaan met een nieuwe vennoot.

Royement of Doorhalen

CV ontbinden

Als er niemand verder wilt met de CV moet deze worden ontbonden. Alle vennoten moeten dan opzeggen. Na de opzegging moeten de vennoten de zaken verdelen en vereffenen. De vennoten moeten de schulden betalen en eventueel hun aandeel terugkrijgen in natura of geld. Dit kan je ook regelen in een vennootschapscontract. Een CV opheffen vergt dus een nieuwe overeenkomst of afspraak.

CV voortzetten met anderen

Het kan ook zijn de vennoten niet meer samen verder willen. Een van hen wil echte wel het bedrijf voortzetten. Zij kunnen dan de CV voorzetten met een andere partner. Bijvoorbeeld met een nieuwe beherend vennoot. De vertrekkende vennoot moet dan uitgekocht. Het proces lijkt op het ontbinden of een bedrijfsovername.

Zulke wijzigingen moeten ook worden doorgegeven aan de KvK en de Belastingdienst.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?