Echtgenoten ook gevolmachtigden?

Echtgenoten ook gevolmachtigden?

Home ยป Echtgenoten ook gevolmachtigden?
8.4
Zijn (in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden gehuwde) echtgenoten ook gevolmachtigden van elkaar?

Nee, in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden gehuwde echtgenoten zijn geen gevolmachtigden van elkaar. Dit is een hardnekkig misverstand. Het huwelijk is niet een volmacht of volmachtverlening aan elkaar.

Zijn echtgenoten ook gevolmachtigden?

Je wordt dus niet over en weer elkaars gevolmachtigde. Je mag niet in naam van jouw echtgenoot rechtshandelingen voor hem of haar verrichten. Een vrouw kan bijvoorbeeld niet het lidmaatschap van haar man van de ANWB opzeggen.

Ook geen volmacht in geval van nood

echtgenoten ook gevolmachtigden

Dat je niet voor je echtgenoot kan optreden geldt zelfs in geval van nood. Dus ook niet als jouw echtgenoot om wat voor reden niet meer in staat is om zelf besluiten te nemen. Denk bijvoorbeeld aan het geval dat iemand een ernstig ongeluk overkomt. Als er dan niets is vastgelegd over een volmacht kan de echtgenoot geen beslissingen nemen over gezamenlijke zaken.

In dat soort situaties biedt een levenstestament uitkomst. In een levenstestament geef je jouw echtgenoot de bevoegdheid om voor jou in (door jou te bepalen) gevallen beslissingen te nemen als je dat zelf niet meer kunt.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?