Erven tijdens faillissement of schuldsanering?

Erven tijdens faillissement of schuldsanering?

Home » Erven tijdens faillissement of schuldsanering?
8.4
Wat gebeurt er als ik tijdens mijn faillissement of in de schuldsanering een erfenis ontvang?

Als je tijdens een faillissement of in de schuldsanering een erfenis ontvangt, zal de erfenis naar het faillissement of de schuldsanering gaan. De erfenis gaat dan dus naar de schuldeisers.

Erven tijdens faillissement

Een faillissement is een soort beslag op jouw vermogen. De curator (degene die jouw faillissement afhandelt) gaat dat vermogen verkopen om jouw schuldeisers te betalen.

De lichte vorm van een faillissement is schuldsanering (WSNP). Ook daarbij heb jij niet zelf de beschikking over je vermogen. Erven tijdens faillissement of schuldsanering kan wel, maar je hebt er niets aan.

erven tijdens faillissement

Erfenis verdwijnt naar de schuldeisers

Als je tijdens jouw faillissement of schuldsanering erft, dan komt ook wat je erft in jouw vermogen terecht voor de schuldeisers. Onder dat vermogen valt bijvoorbeeld ook een erfenis of een schenking die je vóór jouw faillissement hebt aanvaard. Als je failliet bent gegaan, kun je dus niet voorkomen dat jouw erfenis terecht komt bij jouw schuldeisers.

Recht op erfenis

Als je vóór jouw faillissement de erfenis nog niet hebt aanvaard en dus nog geen aanspraak hebt gemaakt op de erfenis, dan beslist de curator of bewindvoerder wat hij of zij met die aanspraak gaat doen. Het recht op een erfenis valt namelijk ook in de faillissementsboedel.

Zie ook Faillissementsregister (Centraal Insolventieregister).

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Afhandeling Erfenis