Gerust de feestdagen in met je samenlevingscontract

Gerust de feestdagen in met je samenlevingscontract

Home » Gerust de feestdagen in met je samenlevingscontract
8.6

Regel het samenlevingscontract nu

Waarom zou je het nog langer uitstellen? Het is heel weinig werk en je hebt er veel plezier van. Misschien een plan om de vragen te beantwoorden tijdens de komende feestdagen. Dan is ook die weer van je “to do list” voor het nieuwe jaar begint.

Waarom moest het ook al weer?

  1. Omdat je zonder samenlevingscontract niet elkaars erfgenaam bent. Je kan zelfs niet in jullie woning blijven. De schoonfamilie kan alle spullen ophalen. Dat wil je toch niet? Met een samenlevingscontract is dat geregeld. Hebben jullie trouwens een koophuis, dan moet je eigenlijk ook twee testamenten opstellen.
  2. Omdat je geen pensioen krijgt na overlijden van jouw partner. Dat is zonde, bij een pensioen spaar je meestal verplicht voor een uitkering aan de partner. Ga je dus dood, dan krijgt jouw partner (een deel van) jouw gespaarde pensioen. Maar de pensioenmaatschappij wil wel een door de notaris opgestelde samenlevingsovereenkomst.
  3. Fiscaal partner. Alleen met een samenlevingscontract ben je ook fiscaal partner. Dat kan heel praktisch zijn, je kan schuiven met inkomen en aftrekposten.

Minder leuke redenen

Zeker niet leuk om over na te denken. Maar jullie kunnen ook uit elkaar gaan. Dan helpt de samenlevingsovereenkomst om minder ruzie te krijgen. Er staan regels in over jullie inbreng in de huishouding. Maar ook over hoe jullie de zaken netjes regelen als je uit elkaar gaat.

Trouwen is romantischer

Wil je alles in één keer geregeld zonder de kosten van een notaris? Dan moet je gaan trouwen. Maar voor de meeste mensen is dat een forse stap. Een trouwfeest is bovendien al snel duurder dan een contract via de DoeHetZelfNotaris. Als we het toch over feestdagen hebben, dan is dat er zeker een. Dus ook al heb je trouwplannen, maak in afwachting daarvan toch maar een samenlevingscontract.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?