Hoe lang codicil geldig?

Hoe lang codicil geldig?

Home » Hoe lang codicil geldig?
8.4
Hoe lang is een codicil geldig?

Je codicil is voor altijd geldig. Je kan het herroepen door een nieuwe te schrijven of door het te verscheuren. Het vervalt ook meestal als je daarna een testament opstelt.

Geldigheid codicil

codicil

Een codicil heeft geen houdbaarheidsdatum en dus blijft een codicil geldig, in principe altijd. De voorwaarde is wel dat het codicil met de hand is geschreven en ondertekend is.

Ook hele oude codicillen zijn en blijven rechtsgeldig. Dat geldt ook voor codicillen van vóór 2003 waarin je nog een executeur kon aanwijzen. Die mogelijkheid is in 2003 afgeschaft. Sinds die tijd kan je alleen nog maar een executeur in een testament aanwijzen.

Wat is de laatste versie?

Het lastige bij codicillen is dat ze handgeschreven zijn en niet geregistreerd zijn. Hierdoor weet je niet nooit zeker of het gaat om de laatste versie of dat de overledene daarna nog een codicil heeft opgemaakt. Testamenten worden juist om die reden wel geregistreerd (in het Centraal Testamentenregister).

Vervallen codicil

Een nieuw codicil komt in de plaats van het oude codicil. Althans voor zover daar dezelfde onderwerpen in worden geregeld. Een testament kan ook in de plaats komen van een codicil. Dat staat meestal aan het begin van een testament. Daarin staat dat de opsteller zijn vorige testamenten laat vervallen. Soms staat daar bij dat het om alle wilsbeschikkingen gaat, soms staat er juist dat codicillen blijven bestaan. Het kan dus een puzzel zijn om te bepalen wat nu de echte laatste wil van iemand was.

Verscheuren werkt

Omdat een codicil alleen geldig is als het handgeschreven is zal een kopie niet geldig zijn. Je kan dus jouw codicil gewoon verscheuren. Dan is het niet meer geldig. Dit in tegenstelling tot het verscheuren van een testament, dat heeft geen effect.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?