Wat is een codicil? Waarom zou ik er een moeten hebben?

Wat is een codicil? Waarom zou ik er een moeten hebben?

Home » Wat is een codicil? Waarom zou ik er een moeten hebben?
8.5
Wat is een codicil? Waarom zou ik er een moeten hebben?

In een codicil leg je de gang van zaken na jouw overlijden vast. Denk hierbij aan jouw begrafenis. Je kunt ook bepaalde goederen nalaten in een codicil. Hierdoor is voor jouw nabestaanden duidelijker wat jij hebt gewild.

Codicil

In een codicil regel je de gang van zaken na jouw overlijden. Het gaat dan niet om hoe de erfenis wordt verdeeld maar om meer praktische zaken. Het belang van een codicil is dat voor de nabestaanden duidelijk is wat jouw wensen zijn. Je kunt in een codicil ook bepaalde goederen aan mensen nalaten. Bijvoorbeeld een sieraad, horloge, klok of ander stuk uit jouw inboedel. Het codicil wordt eerst uitgevoerd voor de verdeling van de rest van de erfenis. Dus laat je de gouden ring na aan jouw buurvrouw, dan gaat dat voor op de erfenis aan de kinderen.

Wat regel je hiermee?

codicil

Wie regelt de uitvaart? Je kunt specifiek iemand aanwijzen. De kosten van de uitvaart gaan uit de erfenis. Dus om latere discussie te voorkomen kun je dit beter zo duidelijk mogelijk omschrijven. Hoe wil je dat jouw uitvaart wordt geregeld? Wil je worden begraven, gecremeerd, gevriesdroogd, of nog iets anders? Je kunt jouw wensen zo gedetailleerd maken als je zelf wenst.

Wie regelt je financiën? Dit is alleen van belang als je geen executeur hebt benoemd in een eventueel testament. Zijn je financiën eenvoudig? Gaat het alleen om het opzeggen wat contracten en abonnementen? Dan is dit voldoende.

Wat wil je met je digitale (online) leven na de dood? Een nieuwe vraag, maar zeker van belang. Schrijf het duidelijk op: Wat zijn de accounts die je hebt en welke wachtwoorden horen daarbij? Wil je alles opheffen na je dood of wil je je profiel nog een jaartje laten staan?

Hoe maak ik een codicil?

Officieel moet een codicil met de hand (!) geschreven zijn. Je kunt natuurlijk best een stukje met de hand doen en zeker de ondertekening met de hand. Voor de zaken waar mogelijk discussie over kan komen moet je dan ook met de hand schrijven. Lijstjes met wachtwoorden doe je er dan gewoon bij, of je verwijst naar het bestand op de computer.

Hoe lang is een codicil geldig?

codicil

Je codicil is voor altijd geldig. Je kan het herroepen door een nieuwe te schrijven of door het te verscheuren. Het vervalt ook meestal als je daarna een testament opstelt. In het testament staat dan een herroeping.

Een codicil heeft geen houdbaarheidsdatum en dus blijft het geldig, in principe altijd. De voorwaarde is wel dat het met de hand is geschreven en ondertekend is.

Ook hele oude codicillen zijn en blijven rechtsgeldig. Dat geldt ook voor codicillen van vóór 2003 waarin je nog een executeur kon aanwijzen. Die mogelijkheid is in 2003 afgeschaft. Sinds die tijd kan je alleen nog maar een executeur in een testament aanwijzen.

Wat is de laatste versie van het codicil?

Het lastige bij codicillen is dat ze handgeschreven zijn en niet geregistreerd zijn. Hierdoor weet je nooit zeker of het gaat om de laatste versie of dat de overledene daarna nog een codicil heeft opgemaakt. Testamenten worden juist om die reden wel geregistreerd (in het Centraal Testamentenregister).

Vervallen codicil

Een nieuw codicil komt in de plaats van het oude codicil. Althans voor zover daar dezelfde onderwerpen in worden geregeld. Een testament kan ook in de plaats komen. Dat staat meestal aan het begin van een testament. Daarin staat dat de opsteller zijn vorige testamenten laat vervallen. Soms staat daar bij dat het om alle wilsbeschikkingen gaat, soms staat er juist dat codicillen blijven bestaan. Het kan dus een puzzel zijn om te bepalen wat nu de echte laatste wil van iemand was.

Verscheuren werkt

Omdat een codicil alleen geldig is als het handgeschreven is zal een kopie niet geldig zijn. Je kunt dus jouw codicil gewoon verscheuren. Dan is het niet meer geldig. Dit in tegenstelling tot het verscheuren van een testament, dat heeft geen effect.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Vraag het de notaris