Hoe lang codicil geldig?

Hoe lang codicil geldig?

Home » Hoe lang codicil geldig?
8.5

Geldigheid codicil

Hoe lang blijft een codicil geldig?

Een codicil heeft geen houdbaarheidsdatum en dus blijft een codicil geldig, in principe altijd. De voorwaarde is wel dat het codicil met de hand is geschreven en ondertekend is.

Ook hele oude codicillen zijn en blijven rechtsgeldig. Dat geldt ook voor codicillen van vóór 2003 waarin je nog een executeur kon aanwijzen. Die mogelijkheid is in 2003 afgeschaft en sinds die tijd kan je alleen nog maar een executeur in een testament aanwijzen. Het lastige bij codicillen is dat ze handgeschreven zijn en niet geregistreerd zijn. Hierdoor weet je niet nooit zeker of het gaat om de laatste versie of dat de overledene daarna nog een codicil heeft opgemaakt. Testamenten worden geregistreerd (in het Centraal Testamentenregister).

Vervallen codicil

Een nieuw codicil komt in de plaats van het oude codicil. Althans voor zover daar dezelfde onderwerpen in worden geregeld. Een testament kan in de plaats komen van een codicil. Dat staat meestal aan het begin van een testament. Daarin staat dat de opsteller zijn vorige testamenten laat vervallen. Soms staat daar bij dat het om alle wilsbeschikkingen gaat, soms staat er juist dat codicillen blijven bestaan. Het kan dus een puzzel zijn om te bepalen wat nu de echte laatste wil van iemand was.

Heeft onze uitleg je verder geholpen?

Lees meer over Testament