Hoe voorkomen dat chalet wordt verkocht bij faillissement recreatiepark?

Hoe voorkomen dat chalet wordt verkocht bij faillissement recreatiepark?

Home » Hoe voorkomen dat chalet wordt verkocht bij faillissement recreatiepark?
8.5

Gedwongen verkoop chalet

Hoe kan ik voorkomen dat mijn chalet wordt verkocht bij faillissement van recreatiepark?
Er is veel te doen over de risico’s van de eigenaren van de huisjes, chalets en stacaravans op een recreatiepark. Wat gebeurt er met jouw huisje als de eigenaar van het park failliet gaat?
Als iemand failliet gaat, dan wordt zijn of haar eigendom verkocht om de schulden af te betalen. Bij een recreatiepark of vakantiepark is dat natuurlijk de grond van het park. Alles wat duurzaam met de grond is verenigd, wordt door natrekking eigendom van de grondeigenaar en kan dan ook bij zijn faillissement worden verkocht.

Aangenomen dat jouw chalet duurzaam met de grond is verenigd (en dus een onroerende zaak is), is het verstandig om een recht van opstal te vestigen. Dat doe je samen met de grondeigenaar. De grondeigenaar geeft je dan, via de notaris, het recht om op zijn grond een chalet in eigendom te hebben. Zonder opstalrecht zou het chalet door natrekking eigendom worden van de grondeigenaar. Je kan daarvan niet afwijken met een overeenkomst en het maakt ook niet dat jij het chalet hebt betaald en geplaatst. Als het chalet eigendom is van de grondeigenaar, zal jouw chalet bij zijn faillissement kunnen worden verkocht.

Of het chalet duurzaam met de grond is verenigd hangt erg af van de situatie. Het beste moment om een opstalrecht te vestigen is dan ook voordat het chalet op het recreatiepark staat. Hierdoor voorkom je discussies over het eigendomsrecht, omdat het chalet dan altijd jouw eigendom blijft. Ook als het chalet er al staat, kan het vestigen van een opstalrecht verstandig zijn.

Lees meer over Vraag het de notaris