Huis in het buitenland. Welk recht is van toepassing bij overlijden?

Huis in het buitenland. Welk recht is van toepassing bij overlijden?

Home » Huis in het buitenland. Welk recht is van toepassing bij overlijden?
8.4
Mijn vader heeft een huis in het buitenland. Welk recht is van toepassing als hij komt te overlijden?

Het recht van het land waar hij woonde is dan van toepassing. In bepaalde gevallen kan het Nederlandse recht van toepassing zijn.

Huis in het buitenland. Welk recht is van toepassing?

Als jouw vader komt te overlijden, dan is (sinds augustus 2015) het recht van het land waar hij woont van toepassing op zijn erfenis. Dat is het land waar hij zijn laatste gewone verblijfplaats had, bijvoorbeeld waar zijn gezinssituatie afspeelde of waar hij belasting heeft betaald. Dankzij internationale afspraken is het eenvoudiger een huis in Frankrijk, Spanje of welk land dan ook te hebben. Maar dat het erfrecht geregeld is, zegt helaas nog niets over de erfbelasting.

Haags Erfrechtverdrag

De regels voor grensoverschrijdende erfenissen worden gegeven door het Haags Erfrechtverdrag. Als jouw vader in het buitenland woonde en komt te overlijden dan geldt automatisch het volgende:

  • Als hij daar langer dan 5 jaar woonde, dan is het recht van het land waar hij woonde van toepassing. Wie de erfgenamen zijn en wat zij erven worden dan bepaald door dat recht.
  • Als hij daar minder dan 5 jaar woonde, dan is het Nederlandse recht van toepassing op zijn nalatenschap.
het buitenland

Rechtskeuze voor Nederlands recht

Soms kan ook het Nederlands recht van toepassing zijn. Om er zeker van te zijn dat het Nederlands recht van toepassing is op zijn erfenis, kan jouw vader bij de notaris in een testament een rechtskeuze maken voor het Nederlands recht. Als jouw vader een Nederlands testament heeft met rechtskeuze voor Nederland, dan is dat testament ook geldig in het buitenland op basis van het Haags Testamentenvormenverdrag. De notaris kan jouw vader adviseren over welk testament en recht het (fiscaal)gunstigst is voor zijn situatie.

Erfbelasting bij huis in het buitenland

Het verdrag regelt alleen het erfrecht, dus wie de erfgenamen zijn, niet de fiscale zaken. Dat wil zeggen dat er nog wel aangifte erfbelasting gedaan moet worden in dat buitenland waar dat huis staat. Daarop zijn dan de regels van dat land van toepassing. Het is heel verstandig om dit op voorhand goed uit te zoeken, ook om dubbele of te hoge belasting te voorkomen.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Afhandeling Erfenis