Is personeelsvereniging van personeel of bedrijf?

Is personeelsvereniging van personeel of bedrijf?

Home ยป Is personeelsvereniging van personeel of bedrijf?
8.6
Van wie is de personeelsvereniging?

De personeelsvereniging is van de leden. Dat zijn de werknemers. De werkgever heeft dus geen zeggenschap over de personeelsvereniging

Personeelsvereniging staat los van bedrijf

De personeelsvereniging is een zelfstandige rechtspersoon die los van het bedrijf staat. Deze vereniging is door de werknemers zelf opgericht en bestaat voor de werknemers. De werknemers zijn leden van de vereniging. Het verenigingsbestuur kan uit de werknemers bestaan, maar dat hoeft niet. De werknemers hebben het dus voor het zeggen in de personeelsvereniging.

boos of conflict

Wel is het zo dat de werkgever de kosten kan dragen voor het oprichten van de personeelsvereniging. Ook kan de werkgever een deel van de kosten van de activiteiten betalen. Daardoor is er in de praktijk toch een soort van verbondenheid. Bij een conflict kan de werkgever besluiten om de bijdrage te stoppen. Misschien geeft de werkgever ook nog andere faciliteiten, zoals verenigingswerk onder werktijd. Ook die kan de werkgever terugdraaien.

Onafhankelijkheid Personeelsvereniging eis voor de WKR

Als de personeelsvereniging een bijdrage van de werkgever ontvangt dan kan deze buiten de Werkkostenregeling gehouden worden. De WKR eis is dan wel dat de Personeelsvereniging onafhankelijk is van de werkgever. Er zijn nog meer eisen aan de personeelsvereniging in het kader van de WKR.

Lees alles over de personeelsvereniging op www.verenigingen.nl/personeelsvereniging

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?