Is personeelsvereniging van personeel of bedrijf?

Is personeelsvereniging van personeel of bedrijf?

Home » Is personeelsvereniging van personeel of bedrijf?
8.6

Personeelsvereniging van personeel of bedrijf?

Is een personeelsvereniging van het personeel of van het bedrijf?
Als werknemers samen uitjes en andere leuke dingen willen organiseren voor hun (oud)-collega’s is het verstandig en praktisch om daarvoor een personeelsvereniging op te richten. Welke rol speelt het bedrijf hierin?

Personeelsvereniging staat los van bedrijf

De personeelsvereniging is een zelfstandige rechtspersoon die los van het bedrijf staat. Deze vereniging wordt door de werknemers zelf opgericht en bestaat voor de werknemers. De werknemers zijn leden van de vereniging. Het verenigingsbestuur kan uit de werknemers bestaan, maar dat hoeft niet. De werknemers hebben het dus voor het zeggen in de personeelsvereniging.

Wel is het zo dat de werkgever de kosten kan dragen voor het oprichten van de personeelsvereniging. Ook kan de werkgever een deel van de kosten van de activiteiten betalen. Daardoor is er in de praktijk toch een soort van verbondenheid.

Onafhankelijkheid Personeelsvereniging eis voor de WKR

Als de personeelsvereniging een bijdrage van de werkgever ontvangt dan kan deze buiten de Werkkostenregeling gehouden worden. De WKR eis is dan wel dat de Personeelsvereniging onafhankelijk is van de werkgever. Er zijn nog meer eisen in het kader van de WKR.

Oprichten personeelsvereniging

Wij hebben een speciale tool ontwikkeld voor het oprichten van deze soort van vereniging. Hiermee kan je snel, betrouwbaar en tegen lage kosten een personeelsvereniging oprichten.

Lees meer over de personeelsvereniging op Wikipedia.

Heeft onze uitleg je verder geholpen?