Juridische documenten die je nodig hebt voor je Stichting

Juridische documenten die je nodig hebt voor je Stichting

Home » Juridische documenten die je nodig hebt voor je Stichting
8.4
Wat moet je nog meer regelen voor een stichting?

Dat hangt van de aard van de stichting af, een huishoudelijk reglement is altijd handig. Hoe meer mensen er verder bij de stichting betrokken zijn, hoe meer je vermoedelijk wilt vastleggen.

Juridische documenten voor je stichting

logo overeenkomsten.nl

Als je een stichting hebt opgericht dan heb je daarna nog enkele stappen te zetten om de zaak helemaal op orde te maken. Hieronder zie je een hele reeks juridische documenten van onze zustersite Overeenkomsten.nl. Het zijn allemaal juridische zaken die je zelf kan regelen, dus zonder tussenkomst van een notaris. Ook voor de wijziging heb je dus geen notaris nodig.

Je kan ze ook allemaal tegelijk bestellen in een pakket van maar € 69,– excl. BTW. Koop je dit tegelijk met de oprichting van een stichting dan ontvang je een korting van € 20,-.

Interne organisatie van een stichting

De statuten bevatten de basisregels van een stichting. Vaak heeft een stichting hiernaast een huishoudelijk reglement. Je kan hierin nog veel zaken naast de statuten regelen. Bijvoorbeeld over de vergaderingen, over eventuele commissies die je als bestuur in wilt stellen. Ook worden er extra regels gesteld voor het nemen van besluiten en hoe je zaken organiseert.

Je vindt dat soort zaken in een model Huishoudelijk Reglement

Personeelszaken stichting

Je kan mensen in dienst nemen bij een stichting. Om te beginnen natuurlijk vrijwilligers. Om te voorkomen dat vrijwilligers hun werk verwarren met vrijblijvendheid is een contract van belang. Dat geeft voor beide partijen duidelijkheid. Ook kan je dan regelen of de vrijwilligers bijvoorbeeld een vergoeding ontvangen en of ze hun onkosten kunnen declareren. Je maakt met hen een vrijwilligersovereenkomst.

Wat ook heel verstandig is om goed te regelen, is de manier waarop declaraties kunnen worden ingediend. Daarvoor heb je dan een declaratieregeling nodig. Word je groter en heb je bijvoorbeeld een betaalde directeur? Dan moet er een arbeidsovereenkomst komen tussen de directeur en de stichting.

Diverse besluiten

hoe heft ik een stichting op?

Als bestuur van de stichting neem je veel besluiten. Dat wil zeggen dat er dan formeel een bestuursvergadering is geweest. Van die vergadering moet je notulen maken. Het is belangrijk dat het genomen besluit goed is geformuleerd. Alleen op die manier heeft het de juiste rechtskracht.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Stichtingen