Juridische documenten die je nodig hebt voor je Vereniging

Juridische documenten die je nodig hebt voor je Vereniging

Home » Juridische documenten die je nodig hebt voor je Vereniging
8.5

Wat moet ik juridisch regelen voor een vereniging

Als je de statuten hebt geregeld, kan je daarnaast nog een aantal zaken regelen voor de vereniging. Wat je exact nodig hebt hangt van de omvang de vereniging af.

Juridische documenten voor je vereniging

Als je een vereniging hebt opgericht, met statuten, dan heb je daarna nog enkele stappen te zetten om de zaak helemaal op orde te maken. Hieronder zie je een hele reeks juridische documenten van onze zustersite Overeenkomsten.nl. Het zijn allemaal juridische zaken die je zelf kan regelen, dus zonder tussenkomst van een notaris. Ook voor de wijziging heb je dus geen notaris nodig.
Je kan ze ook allemaal tegelijk bestellen inlogo overeenkomsten.nl een pakket van maar € 69,– excl. BTW. Koop je dit tegelijk met de oprichting van een vereniging dan ontvang je een korting van € 20,–

Interne organisatie van een vereniging

De statuten bevatten de basisregels van een vereniging. Je kan nog veel zaken daarnaast regelen in een huishoudelijk reglement. Bijvoorbeeld over de vergaderingen, over eventuele commissies die je als bestuur in wilt stellen. Ook worden er extra regels gesteld voor het nemen van besluiten en hoe je zaken organiseert. Je regelt dat soort zaken met dit model Huishoudelijk Reglement

Personeelszaken vereniging

Je kan mensen in dienst nemen bij een vereniging. Om te beginnen natuurlijk vrijwilligers. Om te voorkomen dat vrijwilligers hun werk verwarren met vrijblijvendheid is een contract van belang. Dat geeft voor beide partijen duidelijkheid. Ook kan je dan regelen of de vrijwilligers bijvoorbeeld een vergoeding ontvangen en of ze hun onkosten kunnen declareren. Je maakt met hen een vrijwilligersovereenkomst.
Wat ook heel verstandig is om goed te regelen, is de manier waarop declaraties kunnen worden ingediend. Daarvoor heb je dan een declaratieregeling nodig.
Wordt je groter en heb je bijvoorbeeld een betaalde directeur? Dan moet er een arbeidsovereenkomst komen tussen de directeur en de vereniging.

Diverse besluiten

De algemene vergadering van de vereniging neemt veel besluiten. Dat wil zeggen dat er dan formeel een vergadering is geweest. Van die vergadering moet je notulen maken. Het is belangrijk dat het genomen besluit goed is geformuleerd. Alleen op die manier heeft het de juiste rechtskracht.

Heeft onze uitleg je verder geholpen?

Lees meer over Oprichting vereniging

Is je vraag niet voldoende beantwoord?

Stel je vraag