Juridische documenten voor je Vereniging

Juridische documenten voor je Vereniging

Home » Juridische documenten voor je Vereniging
8.4
Wat moet ik regelen voor mijn vereniging?

Naast statuten moet je nog een aantal andere onderwerpen vastleggen. Zoals een ledenregeling en een huishoudelijke reglement. Hoe meer mensen er betrokken zijn, hoe meer je zou moeten regelen.

Wat moeten we nog regelen voor de vereniging

Nadat je de statuten hebt geregeld, is de basis van de vereniging op orde. Nu is het verstandig nog een aantal aanvullende zaken te regelen. Wat je exact nodig hebt hangt van de omvang de vereniging af. Hoe groter de vereniging, hoe meer je vermoedelijk wil regelen. Voor de juridische documenten die je nodig hebt bestaan meestal goed bruikbare modellen.

Huishoudelijk reglement

In ieder geval moet je een Huishoudelijk reglement opstellen. Daarin regel je de concrete uitwerking van de statuten. Een voorbeeld: in de statuten staat dat er leden zijn. In het huishoudelijk reglement regel je hoe iemand dan lid kan worden.

Een andere voorbeeld, in de statuten staat dat de leden contributie moeten betalen. Je moet nu uitwerken hoeveel de leden betalen. Gaan jeugd-leden minder betalen? Hoe stellen jullie jaarlijks de contributie vast.

De statuten bevatten de basisregels van een vereniging. Je kan nog veel zaken daarnaast regelen in een huishoudelijk reglement. Bijvoorbeeld over de vergaderingen, over eventuele commissies die je als bestuur in wilt stellen. Ook worden er extra regels gesteld voor het nemen van besluiten en hoe je zaken organiseert. Je regelt al dat soort zaken met dit model Huishoudelijk Reglement voor een vereniging.

Alle juridische documenten voor je vereniging

Naast het huishoudelijk reglement zijn er wel meer dingen die je mogelijk wilt vastleggen voor de vereniging. Het zijn allemaal juridische zaken die je zelf kan regelen, dus zonder tussenkomst van een notaris. Ook voor de wijziging heb je dus geen notaris nodig.

Hieronder zie je een aantal juridische documenten. Je kan ze ook allemaal tegelijk bestellen in een pakket van maar € 69,– excl. BTW. In dat pakket zitten nog veel meer documenten dan hieronder behandelt zijn. Koop je dit tegelijk met de oprichting van een vereniging dan ontvang je een korting van € 20,–

Personeelszaken vereniging

Je kan mensen in dienst nemen bij een vereniging. Om te beginnen natuurlijk vrijwilligers. Om te voorkomen dat vrijwilligers hun werk verwarren met vrijblijvendheid is een contract van belang. Dat geeft voor beide partijen duidelijkheid. Ook kan je dan regelen of de vrijwilligers bijvoorbeeld een vergoeding ontvangen en of ze hun onkosten kunnen declareren. Je maakt met hen een vrijwilligersovereenkomst.

Wat ook heel verstandig is om goed te regelen, is de manier waarop declaraties kunnen worden ingediend. Daarvoor heb je dan een declaratieregeling nodig.
Word je groter en heb je bijvoorbeeld een betaalde directeur? Dan moet er een arbeidsovereenkomst komen tussen de directeur en de vereniging.

Diverse besluiten

De algemene vergadering van de vereniging neemt veel besluiten. Dat wil zeggen dat er dan formeel een vergadering is geweest. Van die vergadering moet je notulen maken. Het is belangrijk dat het genomen besluit goed is geformuleerd. Alleen op die manier heeft het de juiste rechtskracht.

Wat dacht je van de brief aan de leden die hun contributie niet betalen waarin jullie aankondigen dat er een royement zal volgen?

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Verenigingen