Belastingvrije vrijwilligersvergoeding

Hoeveel kan je een vrijwilliger belastingvrij betalen?

Non profit instellingen, zoals stichtingen en verenigingen kunnen vrijwilligers een vergoeding betalen. Er zijn regels voor een vrijgestelde vrijwilligersvergoeding. Er zijn twee mogelijkheden. Het betalen van de onkosten van de vrijwilliger of het betalen van een vaste (uur)vergoeding.

Onkostenvergoeding

De organisatie kan aan een vrijwilliger alle gemaakte kosten vergoeden. Dat moet dan wel gebeuren op basis van declaraties met bonnen en/of kilometerspecificaties. Het voordeel is dat er geen maximum is aan deze vergoedingen en dat alle kosten betaald kunnen worden. Ter voorkoming van deze administratieve last is ook een vaste vergoeding mogelijk.

Vast bedrag

Hiervoor is een bepaald bedrag dat fiscaal vrijgesteld kan worden gegeven. Hiermee wordt het vrijwilligerswerk gestimuleerd. Door de betaling buiten de belastingheffing te houden is er ook geen onnodig papierwerk.
De belastingdienst hanteert een uurtarief en maxima per maand en per jaar. Het gaat er in de kern ook om dat er geen reële beloning is voor het werk dat de vrijwilliger uitvoert.


Jaar Maand Jaar
2019 170 1.700
2018 150 1.500

Als de vrijwilliger boven dit bedrag uitkomt, dan is het hele bedrag belast.
Het is ook belangrijk om te weten dat als je zowel een vast bedrag geeft, als een onkostenvergoeding, je deze twee bedragen bij elkaar moet optellen. Het maximum blijft dan van toepassing op het totale bedrag.

Bijstand en vrijgestelde vrijwilligersvergoeding

Ook voor de bijstandsuitkering is hetzelfde bedrag vrijgesteld. De vergoeding wordt dan ook niet gekort op de uitkering. Het maakt niet uit of je het vrijwilligerswerk uitvoert omdat je het zelf hebt gekozen of in samenspraak met de gemeente.

Heeft onze uitleg je verder geholpen?

Is je vraag niet voldoende beantwoord?

Stel je vraag