Moet ik het erfdeel uitkeren?

Moet ik het erfdeel uitkeren?

Home » Moet ik het erfdeel uitkeren?
8.6
Moet ik het erfdeel van mijn kinderen uitkeren?

Als er geen testament was dan geldt het wettelijk erfrecht. De langstlevende heeft dan het vruchtgebruik en hoeft niet uit te keren. Als er wel een testament is, is het afhankelijk van wat er in het testament staat.

Erfdeel kinderen uitkeren

Als langstlevende heb ik het vruchtgebruik over het erfdeel van mijn kinderen. Ik ben van plan te gaan samenwonen. Moet ik dan het erfdeel van de kinderen uitkeren?

Dat hangt van de situatie af. Was er geen testament van jouw overleden partner? Dan is het wettelijk erfrecht van toepassing. Jij hebt als langstlevende het vruchtgebruik tot jouw overlijden. Je hoeft dan de erfdelen niet uit te keren. Het mag wel trouwens.

Afwijking in testament mogelijk

Was er wel een testament, dan hangt het van de inhoud van het testament af. Daar kan een bepaling in zijn opgenomen over hertrouwen of samenwonen. Als die bepaling erin staat dan is die van toepassing. Gebruikelijk is een bepaling dat je bij hertrouwen of samenwonen garanties moet afgeven voor de kindsdelen. Bovendien mag je de kindsdelen niet in een nieuwe gemeenschap inbrengen. Op die manier zijn de kindsdelen veilig. Maar lees het goed na, er zijn ook testament waarbij de erfdelen direct opeisbaar worden.

    Lees meer over Afhandeling Erfenis