Stappen voor een Verklaring van Erfrecht voor familie 289.-

Stappen voor een Verklaring van Erfrecht voor familie 289.-

Home » Nabestaandenservice » Verklaring van Erfrecht voor broer of zus » Stappen voor een Verklaring van Erfrecht voor familie
8.6

Stappenplan Verklaring van Erfrecht voor familie

Stappenplan voor je akte

Je gaat een verklaring van erfrecht voor familie aanvragen via DoeHetZelfNotaris.nl. In dit stappenplan behandelen we de situatie dat je niet de partner of het kind bent van de overledene. Dit gaat dus over dat de overledene je kind was, of je broer of zus.

Wat moet je doen en eventueel beslissen voor je de vragen op de site kan beantwoorden? Met dit stappenplan Verklaring van Erfrecht voor Familie helpen we je op weg. Trouwens het plan is ook te gebruiken als je ergens anders de verklaring laat opstellen.

 1. Gegevens van de overledene

  Je moet de exacte gegevens van de overledene opgeven. Die staan op de Overlijdensakte. Daarop staan de juiste gegevens van de overledene. Je kan de overlijdensakte aanvragen bij de gemeente waar de persoon is overleden. Meestal doet de uitvaartondernemer dat al voor je.

 2. Wil je de erfenis aanvaarden?

  De belangrijkste en ingewikkeldste vraag. Zeker als de overledene je broer of zus was heb je vaak geen goed inzicht in de financiën. Willen alle erfgenamen de erfenis aanvaarden? Als je een erfenis aanvaardt dan krijg je de lusten en de lasten. Dus een erfenis bestaat uit de bezittingen en de schulden. Is er een risico dat de schulden hoger zijn dan de bezittingen? Dan moet je de erfenis niet aanvaarden. Want door te aanvaarden ben je dan aansprakelijk voor de schulden. Je kan de erfenis verwerpen (helemaal van af zien dus), of eerst laten beschrijven. Dat laatste noem je beneficiair aanvaarden. . Voor het verwerpen en het onder voorbehoud aanvaarden moet je naar de rechtbank. Het kost je geld om dit besluit vast te laten leggen

  Voor een Verklaring van Erfrecht moet duidelijk zijn dat alle erfgenamen de erfenis aanvaarden. In de Verklaring van Erfrecht komt te staan wie de erfgenamen zijn. Dat kunnen alleen personen zijn die de erfenis zuiver hebben aanvaard. Immers op basis van die verklaring gaat de bank straks uitbetalen.
  Iedere erfgenaam ontvangt straks een persoonlijke verklaring. Daarmee geeft die erfgenaam aan wat zijn/haar keuze is. Die verklaringen voor aanvaarding gaan in het dossier. Pas nadat alle erfgenamen hun beslissing hebben ingeleverd kan de Verklaring van Erfrecht gereed worden gemaakt.

 3. Legitimeren

  De identiteit van de persoon die de erfenis gaat aanvaarden moet gecontroleerd worden. Het moet wel zeker zijn dat degene die daarmee akkoord gaat ook echt wel degene is die de erfenis op zich wil nemen. Daarom moet die identiteit gelegaliseerd zijn. Dat kan je op verschillende manieren doen:
  – het kan gratis 100% online. Wij maken daarvoor gebruik van iDIN.
  op ieder gemeentehuis in Nederland, de kosten liggen meestal tussen de € 10,– en € 20,–
  – bij iedere notaris, reken daar op een bedrag vanaf € 40 (vraag naar de kosten voor legalisatie);
  – voor erfgenamen uit het buitenland, via Skype met Notariële Diensten voor € 25,–

 4. Zijn er eerder erfgenamen overleden?

  Bij een Verklaring van Erfrecht voor de familie zijn de erfgenamen niet de kinderen of partner van de overledene. Het zijn dat de ouders en de broers en zussen. De eerste vraag die moet onderzocht is dus of de ouders van de overledene zelf nog in leven zijn. Daarbij, wie de kinderen van die ouders waren. Dat levert het antwoord op wie de broers en zussen zijn van de overledene. Daarna moet uitgezocht of deze personen nog in leven zijn.

 5. Had de overledene onroerend goed?

  Als er onroerend goed op naam van de overledene staat, dan kan je het beste de Verklaring van Erfrecht voor familie straks direct in laten schrijven bij het Kadaster. Daarmee staat dan in het kadaster vast wie de eigenaar is van dat onroerend goed. Wij doen het gelijk in dit proces voor lage kosten.
  Het wijzigen in het kadaster moet gebeuren om ooit het onroerend goed te kunnen verkopen (leveren). Die levering kan alleen door de rechthebbende. Als je het dan pas gaat regelen, dan is het meestal een stuk duurder. Je zit dan namelijk bij de notaris die de koper heeft gekozen aan tafel.