Stappenplan VOF 39.-

8.6

Stappenplan oprichten VOF

Stappenplan voor je akte

We helpen je graag met het oprichten van een VOF. Neem samen met de andere vennoten de vragen in dit stappenplan door. Daarna kan je eenvoudig en snel de vragen op het formulier beantwoorden. Daarna maakt onze software een perfect VOF contract op maat voor jullie. Dat kunnen jullie ondertekenen en goed bewaren.

 1. Doel VOF

  Omschrijf nauwkeurig het doel en activiteiten van de vennootschap. Begin bijvoorbeeld met: het uitoefenen van een bouwbedrijf. Voorkom dat bepaalde handelingen buiten het doel van vennootschap vallen. Als je alleen loodgieter opschrift, maar je doet ook installatiewerk, schrijf dat er dan bij. Als een vennoot buiten de doelstelling van de VOF handelt is hij namelijk persoonlijk aansprakelijk. Formuleer de doelstelling ook niet te ruim. Dan kan een van de vennoten de vennootschap binden, zonder dat deze handeling binnen het ‘eigenlijke doel’ van de onderneming valt.

 2. Inbreng

  Omschrijf nauwkeurig ‘wie wat inbrengt’. Is het vermogen, arbeid, goederen of het genot van een kantoorruimte? Let goed op dat in het contract precies omschreven is wat er daadwerkelijk wordt ingebracht. De inbreng helemaal bij de start zet je op een aparte bijlage. Die komt dan later bij de overeenkomst. Denk bijvoorbeeld aan het inbrengen van een busje, of gereedschap.

 3. Samenwerken

  De VOF is natuurlijk opgericht om samen te werken. Jullie willen samen opdrachten binnen halen. Dat wil zeggen dat jullie sommige zaken op papier moeten zetten.

  – Is er een maximum bedrag waarvoor één vennoot kan tekenen? Bijvoorbeeld dat alle contracten boven een bepaald bedrag de handtekening van alle vennoten moeten hebben.
  – In ons contract gaan we er al van uit dat voor alle bijzondere besluiten alle vennoten moeten tekenen. Bijvoorbeeld voor het aannemen van personeel, of het starten van juridische procedures. Alles dat de VOF langer kan binden.

 4. Financiën en Jaarstukken

  De manier waarop de winst, verliezen en rente verdeeld worden over de vennoten. Verdienen zij allen even veel? Het is niet toegestaan dat een der vennoten alle winst opstrijkt, dit moet verdeeld worden evenredig aan de inbreng. Maar je kan wel opvoorhand hier een afspraak over maken. 50/50 of 60/40 etc.
  Je kan ook regelen hoe lang het eerste boekjaar gaat duren. Het is meestal een kostenbesparing om het eerste lopende jaar bij het volgende complete jaar te voegen.