Welke stichting oprichten

Home » Stichting Oprichten » Welke stichting oprichten
8.6

Stichting oprichten

Bekijk het filmpje op YouTube


Voor een stichting heb je verschillende keuzes. Welke stichting past bij jou? Je kan bijvoorbeeld al in je ééntje een stichting oprichten. Je vormt dan alleen het stichtingsbestuur. Deze stichting is niet geschikt voor het aanvragen van subsidie en je kan er ook geen ANBI status voor krijgen. Daarvoor richt je een gewone meerpersoons stichting op. Het bestuur bestaat uit minimaal twee mensen. Voor subsidieaanvragen en dergelijke is meestal een eis dat er minimaal drie bestuurders moeten zijn.
Er is een fundamenteel verschil tussen een éénpersoons stichting en die met meer bestuursleden. Die hebben te maken met besluitvorming en continuïteit. Je krijgt dus hele andere statuten afhankelijk van je keuze. Je kan ook niet een eenpersoons stichting eenvoudig omzetten naar een meerpersoons stichting.
Als je kiest voor de ANBI status dan krijg je weer andere statuten. Dit is een belangrijke keuze. De belastingvoordelen van de ANBI gaan namelijk gepaard met zwaardere administratieve lasten, beperkingen van de activiteiten en enkele andere formele zaken. Ook hier geldt dat de statuten niet onderling uitwisselbaar zijn.

Bestaande stichting wijzigen

Wil je statuten van een bestaande stichting wijzigen, dan kan dat wel. Onze software helpt je en maakt nieuwe statuten. Die zijn dan gelijk helemaal aangepast aan de nieuwe tijd. Zo kan je een vergadering van het bestuur ook bijeen roepen via de mail. Ook andere formele wijzigingen en termen in de wetgeving zijn aangepast. Zo heet een jaarverslag nu een bestuursverslag.

Bijzondere stichtingen

Een bijzondere vorm van een stichting is de stichting derdengeld, die beheert geld voor een andere organisatie.
Je kan ook kiezen voor het oprichten van een stichting derdengeld voor de advocatuur. Hiervan zijn de statuten geheel voorgeschreven door de NOVA, de Orde van Advocaten. Als je de vragen invult dan rollen die standaard statuten zo uit de software. Je kan en mag er geen wijzigingen in aanbrengen, dan worden ze door de Orde afgekeurd.