Vereniging formaliseren

Je hebt al jaren een informele vereniging, die staat misschien zelfs ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Maar dat is een vereniging met beperkte rechtspersoonlijkheid. Je loopt dus een risico omdat bestuurders aansprakelijk zijn. Daarom wil je er nu een formele vereniging van maken.
Door de DoeHetZelfNotaris worden honderden verenigingen per jaar opgericht. Meer dan 10% van alle verenigingen start bij de DoeHetZelfNotaris. Wij doen dat snel, betrouwbaar en tegen lage kosten. Heb je ook al statuten van een vereniging en wil je de statuten van de vereniging wijzigen? Dat kan natuurlijk ook online bij ons. Wil je een compleet nieuwe vereniging oprichten dan kan dat ook, je bent dan nu op de verkeerde pagina. Je kan ook bij ons een informele vereniging oprichten en die dan later omzetten naar een formele vereniging.

Voordelen van hier een vereniging formaliseren

Nergens zo voordelig en makkelijk.

 • Notaristarief is all in
 • In 10 minuten klaar
 • Ontvang direct gratis concept statuten
 • Betaal pas bij de notaris
 • Notaris schrijft in bij de KvK

Let op je ontvangt een eenmalige factuur voor de inschrijving van € 50,– van de Kamer.

Stappenplan voor je akte

Wat regel je hier?

Je formaliseert hier een reeds bestaande informele vereniging. Een aantal keuzes is al vooraf bepaald. De keuzes zijn gemaakt zoals de meeste mensen die zouden maken. Wil je het anders, of complexer? Dan moet je een offerte aanvragen bij een notaris, je krijgt dan ook met hele andere tarieven te maken.

 • Vereniging met volledige rechtspersoonlijkheid
 • Je maakt je eigen doelstelling
 • Geen Raad van Toezicht, aparte organen in de statuten

 

Stappenplan formaliseren vereniging

Wij hebben in zes stappen op een rijtje gezet welke besluiten jij/jullie moeten nemen om een vereniging op te richten. Dit zijn dezelfde beslissingen die je moet nemen om een bestaande informele vereniging te formaliseren. Gratis en heel handig, of je nu de vereniging via ons opricht of niet.
Vragen die aan bod komen: de naam van de vereniging, het doel van de vereniging, hoeveel bestuursleden, een vergoeding voor het bestuur.
Vermoedelijk zijn de eerste bestuurders ook de huidige bestuurders. Die komen dan in de statuten en staan nu in het handelsregister.
Logo Kamer van Koophandel handelsregister
Als de vereniging is opgericht dan wordt de wijziging ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Dat doet onze notaris. De notaris stuurt je een elektronisch uittreksel uit het handelsregister. Zodra je een uittreksel hebt kan je een bankrekening aanvragen op naam van de vereniging.

Minimale eisen aan een vereniging

Een vereniging bestaat uit minstens twee personen. De belangrijkste organen van een vereniging zijn de algemene vergadering waar alle leden bijeen komen en het verenigingsbestuur. De ledenvergadering benoemt het bestuur. Elk lid heeft één stem. Het lidmaatschap kan gekoppeld zijn aan bepaalde eisen, zoals bijvoorbeeld bij een Vereniging van Eigenaren, het bezit van een appartement.

 

Twee soorten vereniging

Vereniging oprichtenEr zijn twee soorten verenigingen. De formele vereniging. Dat is een vereniging met rechtspersoonlijkheid, die moet worden opgericht door de notaris. De tweede is de informele vereniging, die bezit geen rechtspersoonlijkheid. Die kan dan ook niet makkelijk deelnemen aan het maatschappelijk verkeer. Bovendien als de vereniging dat wel doet zijn de bestuurders hoofdelijk aansprakelijk voor de verplichtingen die de vereniging aangaat. Voor een informele vereniging hoef je zelfs niets op papier te zetten. De leesclub of de debatclub is ook een vereniging.

 

Meer regelen voor jouw vereniging

Naast de statuten heb je straks meestal ook nog een huishoudelijk reglement nodig. Daarin regel je zaken als hoe en wanneer je vergadert. Het voordeel van zaken regelen in een Huishoudelijk reglement is dat je dat zelf kan aanpassen. Je hoeft dan niet langs de notaris. logo overeenkomsten.nl
Als je toch bezig bent kun je natuurlijk ook gelijk alles goed regelen. Naast het huishoudelijk reglement maak je dan ook een declaratieregeling voor onkosten, een stageovereenkomst en een vrijwilligersovereenkomst. Modelovereenkomsten daarvoor, vind je in ons pakket: Vereniging compleet van maar € 69,– excl. BTW. Koop je dit pakket tegelijk met het formaliseren van de vereniging dan ontvang je een korting van € 20 euro.

 

Wat krijg je voor je geld?

Je krijgt een complete vereniging, inclusief alles wat je nodig hebt om daar te komen.

 • Concept statuten
 • Bespreking bij de notaris
 • Eventuele volmachten
 • Definitieve statuten
 • Inschrijving Kamer van Koophandel
 • Digitaal uittreksel KvK
 • Eigen dashboard
+

Tarief Vereniging Formaliseren € 349.- incl. BTW

Wat kost een Vereniging Formaliseren

Honorarium notaris262.38
Kamer van Koophandel Uittreksel digitaal7.50
KNB Heffing kwaliteitsfonds notariaat8.22
Controle ID gegevens voor 1 persoon in registers: BRP/VIS/Centraal insolventie curateleregister10.33
BTW60.57
Inclusief BTW349.-

Wat doet de notaris voor het tarief

De notaris zal voor het geld:

- nieuwe statuten opmaken;

- de gewijzigde gegevens doorgeven aan de Kamer van Koophandel;

- een digitaal uittreksel uit het handelsregister verzorgen.

De kosten voor de ID controle ben je verschuldigd per bestuurslid. In de prijs is voorzien in één bestuurslid. Je kan die kosten beperken door als bestuur dat ene bestuurslid te machtigen op te treden namens het bestuur.

Het formaliseren van een bestaande vereniging. De vereniging bestond al en was ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Je maakt nu formele statuten bij de notaris.

 

 

Hoe lang gaat het duren?

De doorlooptijd om een rechtspersoon op te richten is afhankelijk van enkele factoren.

 • Wanneer kun je de benodigde stukken zoals kopie ID bewijs aanleveren aan de notaris?
 • Hoe druk is het bij de notaris?
 • Heb je alles correct ingevuld?

Als alles bij de notaris ligt dan kan je een afspraak maken.

Spoedtarief

Heb je echt haast? Dan kan je jouw dossier boven op de stapel krijgen. De keuze voor notarissen neemt dan wel iets af, omdat niet alle notarissen hieraan meewerken. We hebben twee verschillende spoedtarieven:

Passeer je akte binnen 24 uur

24 uur. Toeslag € 300,– ex BTW,

Passeer je akte binnen 3 werkdagen

3 werkdagen. Toeslag € 200,– ex BTW.

De doorlooptijd geldt natuurlijk alleen voor werkdagen en gaat pas in op het moment dat alle stukken bij de notaris zijn. Dat wil ook zeggen kopieën van ID bewijzen van bij de organisatie betrokken personen.

Lees meer