Stappenplan schenken met vrijstelling Eigen Woning 29.-

Stappenplan schenken met vrijstelling Eigen Woning 29.-

Home » Schenkservice » Schenken voor eigen woning » Stappenplan schenken met vrijstelling Eigen Woning
8.4

Schenken met vrijstelling

Stappenplan voor je akte

Wij willen je graag helpen de schenking goed voor te bereiden. Hieronder hebben we de belangrijkste besluiten die je moet nemen om de schenking te kunnen doen op een rijtje gezet. We leggen in 5 stappen het schenken met de verruimde vrijstelling voor de eigen woning uit. Als je het antwoord op deze vragen hebt dan kun je het formulier op onze site heel snel invullen.

  1. Wie gaat schenken?

    Als je alleenstaande bent, dan kun je deze vraag overslaan. Jij gaat dan schenken. Als je getrouwd bent dan hangt het er van af hoe je getrouwd bent. Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan moet je samen schenken, je moet samen de overeenkomst ondertekenen. Doe je dat niet? Dan is de schenking niet geldig. Ben je op huwelijkse voorwaarden getrouwd? Dan moet je kijken uit wiens vermogen de schenking betaald wordt. Dat is degene die de akte moet ondertekenen. Voor een geregistreerd partnerschap geldt hetzelfde.
    Heb je een samenlevingsovereenkomst? Dan hangt het er vanaf uit welk vermogen je de schenking wilt doen? Van je eigen rekening of van een gemeenschappelijke rekening. Lees hier het verschil tussen een samenlevingsovereenkomst en geregistreerd partnerschap.
    Bij twijfel? Zet liever teveel handtekeningen dan te weinig.

  2. Aan wie schenken?

    De verruimde vrijstelling is voor iedereen van toepassing. Je mag aan je kinderen schenken, maar ook aan de buurman of een goede vriend. Je geeft in de overeenkomst wel aan welke verhouding je hebt tot de begunstigde. Dat is verstandig voor eventuele latere interpretaties van jouw bedoeling. Bovendien kun je bij schenkingen aan je kinderen eventuele vrijstellingen in elkaar op laten gaan.
    Let wel op de leeftijdsgrens voor de schenkingen, verhoogde vrijstelling zijn gebonden aan een leeftijdsgrens (onder en boven).
    Een tweede vraag. Wil je dat de schenking alleen bij de door jou genoemde begunstigde komt, of ook bij een eventuele partner van die persoon? Dus geef je aan je zoon en zijn vrouw? Als ze mogelijk later uit elkaar gaan dan zal die vrouw de helft van de schenking meenemen. Dat hoeft niet. Je kunt bepalen dat de schenking geen deel uitmaakt van een gemeenschappelijke boedel (uitsluiting). Dat is een keuze die je straks maakt op het formulier. Het klinkt niet vriendelijk, het uitsluiten van schoonfamilie, maar in de praktijk is het heel gebruikelijk.
    Daarbij hebben wij in de overeenkomst gekozen voor een vriendelijke variant, de zogeheten “zachte uitsluiting”. De schenking vermengt wel als de relatie eindigt door het overlijden van degene aan wie je hebt geschonken. Het zou namelijk wel wrang zijn als de overblijvende partner dan over die schenking plotseling erfbelasting zou moeten betalen. Schenken van geld

  3. Welke vrijstelling gebruik je?

    Als je aan jouw kinderen geld wilt schenken dan kun je ook gebruik maken van de algemene vrijstelling. Voordeel is dat daar geen verplichte besteding aan vast zit. Nu kun je ook achteraf bepalen dat een deel van de schenking niet voor de eigen woning was. Let op dit kan alleen bij schenken aan je kinderen.

  4. Hoeveel ga je schenken?

    De regeling voor de schenking is behoorlijk ingewikkeld. Vooral voor het geval je in de afgelopen jaren ook al geld hebt geschonken aan je kinderen. Als het niet om je kinderen gaat is het overzichtelijk: je mag maximaal € 28.947 schenken. Die schenking moet binnen drie jaar zijn besteed, je mag de betaling ook spreiden over drie jaar. Ook hier trouwens, dat mag niet als je van de vorige verruimde vrijstelling voor de eigen woning gebruik hebt gemaakt.
    Maar als het wel aan je kinderen is? Dan kom je bij schenkingen uit vorige jaren in een woud van overgangsrecht. Je moet dat goed nalezen op de site van de Belastingdienst. Je moet je over de samenloop van verschillende schenkingen laten adviseren door een notaris of fiscalist.

  5. Naar de notaris of niet?

    Je kunt deze schenking zelf maken. Je maakt dan een contract, dat noem je een onderhandse akte. Je kunt de schenking ook op laten stellen door de notaris. Die maakt dan een formele akte. Juridisch is er geen noodzaak om dit contract door een notaris op te laten stellen.