Stichting alleen oprichten?

Stichting alleen oprichten?

Home » Stichting alleen oprichten?
8.4
Kan ik een stichting alleen oprichten?

Ja, je kan alleen een stichting oprichten. Het is niet vereist dat er mede-oprichters nodig zijn. De statuten zijn wel fundamenteel anders dan de statuten van een stichting met meerdere oprichters.

Stichting alleen oprichten?

Een stichting kan je bij de notaris in je eentje oprichten. Je hebt dus geen mede-oprichters nodig. Ook een BV kan een stichting oprichten.

Er zijn wel fundamentele verschillen in de statuten van een stichting met maar één bestuurder en een stichting met bijvoorbeeld drie bestuurders. Je kan dus niet alleen beginnen en dan later alsnog met drie bestuurders verder gaan. Bijvoorbeeld over de besluitvorming, de duur van het bestuurslidmaatschap en de functies binnen het bestuur zijn duidelijk andere bepalingen. Het later aanpassen van je statuten is kostbaar.

Oprichter en bestuurder

Meestal ben je als oprichter ook meteen de (enige) bestuurder van de stichting. Bij de oprichting moet namelijk verplicht een stichtingsbestuur worden aangesteld.

Samen met de informatie over jouw stichting wordt je als oprichter ingeschreven in het handelsregister.

Testamentaire stichting

Naast een gewone stichting, kan je ook via jouw testament een  testamentaire stichting in je eentje laten oprichten (na jouw overlijden).

Lees meer over de stichting op Wikipedia.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Stichtingen