Ga ik zelf als vennoot failliet als VOF failliet gaat?

Een Vennootschap onder Firma (VOF) kan op verzoek van een schuldeiser failliet worden verklaard door de rechtbank als de VOF haar opeisbare schulden niet meer kan betalen. Betekent dat ook dat de vennoten failliet gaan als de VOF failliet gaat?

Faillissement VOF en vennoten

Als een VOF failliet gaat, betekent dat niet automatisch dat ook de vennoten failliet gaan. Dat betekent ook dat als een vennoot een verzoek tot de schuldsanering heeft gedaan, hij of zij niet automatisch failliet moet worden verklaard door de rechtbank als de VOF failliet gaat.

Verhaal op vennoten

Het is wel belangrijk om in te zien (en te overwegen bij jouw keuze om een VOF of Besloten Vennootschap op te richten) dat schuldeisers van de VOF ook (nog steeds) iedere vennoot kunnen aanspreken tot betaling. Dat is bij een BV niet het geval. Iedere vennoot in een VOF is richting schuldeisers aansprakelijk voor 100% van de schuld. Ook als je maar voor 50% vennoot bent, dan heb je een verhaal op je mede-vennoot. Dat betekent dat een schuldeiser van de VOF ook het faillissement van de afzonderlijke vennoten kan verzoeken. Als schuldeiser dat echter niet doet, dan zullen de vennoten niet failliet gaan als de VOF failliet wordt verklaard.

Heeft onze uitleg je verder geholpen?

Richt nu een BV op
Richt nu je VOF op.

Lees meer over Oprichting BV

Is je vraag niet voldoende beantwoord?

Stel je vraag