Stappen voor een Verklaring van Erfrecht 289.-

Stappen voor een Verklaring van Erfrecht 289.-

Home » Verklaring van Erfrecht » Stappen voor een Verklaring van Erfrecht
8.4

Stappenplan Verklaring van Erfrecht

Stappenplan voor je akte

Je gaat een verklaring van erfrecht aanvragen via DoeHetZelfNotaris.nl. Wat moet je doen en eventueel beslissen voor je dat in orde kan maken? Met dit stappenplan Verklaring van Erfrecht helpen we je op weg.

Via de intake vul je alle vragen in en verstuur je de opdracht naar Notariële Diensten. Zij houden jou op de hoogte van de vervolgstappen.

Trouwens, het plan is ook te gebruiken als je ergens anders de verklaring laat opstellen.
Je hebt alleen in de volgende gevallen een Verklaring van Erfrecht nodig:

 1. als daarom gevraagd wordt door een bank of andere instantie;
 2. om onroerend goed van de overledene te verkopen;
 3. als er onenigheid is tussen de erfgenamen wie er erfgenaam is.

Stappenplan

 1. Gegevens van de overledene

  Je moet de exacte gegevens van de overledene opgeven. Die staan op de Overlijdensakte. Daarop staan de juiste gegevens van de overledene. Je kan de overlijdensakte aanvragen bij de gemeente waar de persoon is overleden. Meestal doet de uitvaartondernemer dat al voor je.

 2. Wil je de erfenis aanvaarden?

  De belangrijkste en ingewikkeldste vraag. Willen alle erfgenamen de erfenis aanvaarden? Als je een erfenis aanvaardt dan krijg je de lusten en de lasten. Dus de bezittingen en de schulden. Is er een risico dat de schulden hoger zijn dan de bezittingen? Dan moet je de erfenis niet aanvaarden. Want door te aanvaarden ben je dan aansprakelijk voor de schulden. Je kan de erfenis verwerpen (helemaal van af zien dus), of eerst laten beschrijven. Dat laatste kost je geld, je noemt dat beneficiair aanvaarden.

  Voor een Verklaring van Erfrecht moet duidelijk zijn dat alle erfgenamen de erfenis aanvaarden. In de Verklaring van Erfrecht komt te staan wie de erfgenamen zijn. Dat kunnen alleen personen zijn die de erfenis zuiver hebben aanvaard. Immers op basis van die verklaring gaat de bank straks uitbetalen.

  Iedere erfgenaam ontvangt straks een formele verklaring van Notariële Diensten. Daarmee geeft die erfgenaam aan wat zijn/haar keuze is. Die verklaringen voor aanvaarding gaan in het dossier. Als alle erfgenamen hun beslissing hebben ingeleverd kan de Verklaring van Erfrecht gereed worden gemaakt.

 3. Legitimeren

  De identiteit van de persoon die de erfenis gaat aanvaarden moet gecontroleerd worden. Het moet wel zeker zijn dat degene die daar tekent ook echt wel degene is die de erfenis op zich wil nemen. Daarom moet die identiteit gelegaliseerd zijn. Dat kan je op verschillende manieren doen:
  – de snelste en goedkoopste manier is via iDIN, je bevestigt online via jouw bank jouw identiteit. Dit is vergelijkbaar met een betaling via iDEAL. Dit is gratis.
  op ieder gemeentehuis in Nederland, de kosten liggen rond de € 10,–.
  – bij iedere notaris, reken daar op een bedrag vanaf € 40,– (vraag naar de kosten voor legalisatie).

 4. Is er een testament?

  De notaris moet vaststellen wie de erfgenamen zijn. Als er een testament is, dan gaat dat boven de wet. Dan bepaalt het testament wie de erfgenamen zijn. De notaris heeft een kopie (of scan) van het testament nodig. Notariële Diensten controleert of er een testament is opgesteld. Je stuurt pas een kopie van het testament op naar Notariële Diensten op het moment dat zij ernaar vragen.

  Weet je niet zeker of er een testament was? De notaris zal dit ook nog controleren bij het Centraal Testamenten Register in Den Haag. Blijkt dat er wel een testament bestaat, maar is er geen kopie? Dan krijg je het verzoek om alsnog een kopie te maken. Kan je geen origineel vinden, dan moet er extra werk gedaan worden. Die kosten brengt Notariële Diensten je dan in rekening.
  Het heeft dus geen zin om zelf op onderzoek bij het CTR te gaan. De notaris doet het toch over.

 5. Zijn er eerder erfgenamen overleden?

  Soms is er een kind van de ouders overleden, voor de ouders overlijden (vooroverleden). Heeft dat kind zelf kinderen nagelaten? Dan komen die in de plaats van dat kind. Je kan dan niet verder voor het goedkope DoeHetZelfTarief. Tenzij er al een Verklaring van Erfrecht is opgesteld voor dat overleden kind. Anders moet de notaris nu uitzoeken wie de erfgenamen zijn van het vooroverleden kind. Dat is meer werk, dus helaas meer kosten.

 6. Had de overledene onroerend goed?

  Als er onroerend goed op naam van de overledene staat, dan kan je het best de Verklaring van Erfrecht direct in laten schrijven bij het Kadaster. Daarmee staat dan in het kadaster vast wie de eigenaar is van dat onroerend goed. Wij doen het gelijk in dit proces voor lage kosten.

  Het wijzigen in het kadaster moet gebeuren om ooit het onroerend goed te kunnen verkopen (leveren). Die levering kan alleen door de rechthebbende. Als je het dan pas gaat regelen, dan is het meestal een stuk duurder. Je zit dan namelijk bij de notaris die de koper heeft gekozen aan tafel.