Verschil lief- en leedpot en personeelsvereniging?

Verschil lief- en leedpot en personeelsvereniging?

Home ยป Verschil lief- en leedpot en personeelsvereniging?
8.6
Wat is het verschil tussen een lief en leedpot en een personeelsvereniging?

Een personeelsvereniging geeft meer houvast dan een lief en leedpot. Je hebt meer geregeld voor de medewerkers. De bijdragen van de werkgever zijn bovendien (deels) aftrekbaar. Over de personeelsvereniging heeft de werkgever geen zeggenschap over de besteding van de lief- en leedpot meestal wel.

Kan de lief- en leedpot niet beter in een personeelsvereniging?

Met een lief- en leedpot en een personeelsvereniging of personeelsfonds kunnen contributies van het personeel worden beheerd. Het potje kan je gebruiken voor incidentele personeelsactiviteiten en presentjes. Maar wat zijn de verschillen met een personeelsvereniging?

Lief- en leedpot

Met een lief- en leedpot heb je minder regels waarop je kan terugvallen dan bij een personeelsvereniging met een eigen verenigingsbestuur. Er kan onenigheid bestaan over waarvoor de pot wel of niet mag worden gebruikt. Door die onduidelijkheid kan de lief- en leedpot leiden tot meer leed dan lief. Ook belangrijk: een bijdrage van de werkgever in de pot valt niet onder de belastingvrijstelling en over die bijdrage betaalt de werkgever loonbelasting.

Oprichten personeelsvereniging

personeelsvereniging

Een personeelsvereniging is daarom een beter alternatief. Dan worden de bijdragen en uitgaven beheerd door een aparte vereniging die los staat van de werkgever. Je hebt een vastomlijnde regeling over de contributie en uitgaven in de statuten. Ook heb je als verenigingslid invloed op de vereniging. De bijdrage van de werkgever aan een personeelsvereniging of personeelsfonds valt ook buiten de Werkkostenregeling WKR. Het is dus voor de werkgever aantrekkelijk om de oprichtingskosten te dragen.

De lief- en leedpot kan vervolgens onderdeel zijn van de personeelsvereniging. De manier waarop die het geld dan uitkeert neemt zij op in een specifiek huishoudelijk reglement voor een personeelsvereniging.

Nadelen

Bij een lief- en leedpot heeft de werkgever meestal invloed. Hij praat mee over de regeling die de beheerders van de pot opstellen. Meestal is dat de afdeling PZ of HRM. Bij een personeelsvereniging heeft de werkgever nadrukkelijk geen stem. Zodra dat wel het geval is, grijpt de fiscus namelijk in. Uitkeringen van een personeelsvereniging moeten buiten de invloedssfeer van de werkgever staan.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?