Verschil tussen maatschap en VOF

Verschil tussen maatschap en VOF

Home » Verschil tussen maatschap en VOF
8.4
Wat is het verschil tussen een maatschap en een VOF?

Een maatschap is een samenwerkingsovereenkomst waarin een beroep wordt uitgeoefend. Een VOF is een samenwerkingsovereenkomst waarin een bepaald bedrijf wordt uitgeoefend. In een maatschap zijn de maten voor een gelijk deel aansprakelijk voor schulden. In een VOF zijn alle vennoten hoofdelijk aansprakelijk.

Verschil maatschap en VOF

Als je een onderneming wilt beginnen, dan heb je de keuze uit verschillende rechtsvormen. De maatschap en de Vennootschap Onder Firma (VOF) zijn twee rechtsvormen waarmee je een bedrijf kan uitoefenen en dus winst kan maken. Wat is het verschil tussen een maatschap en een VOF? Moet ik een maatschap of VOF oprichten? We zetten graag een aantal belangrijke verschillen op een rij.

In het algemeen, een maatschap en een VOF hebben veel overeenkomsten.

Oprichting en doel

Voor een maatschap en een VOF hoef je niet langs de notaris. Beide, de maatschap en VOF, moeten wel worden ingeschreven in het handelsregister bij de Kamer van Koophandel. Ook moeten beiden een melding doen in het UBO-register.

Handen schudden

Een maatschap en een VOF richt je beide op met minimaal twee personen. Bij de maatschap zijn dit maten. Bij de VOF zijn er vennoten.

Een maatschap is een samenwerkingsverband waarin een beroep wordt uitgeoefend. Denk hierbij aan artsen, advocaten, fysiotherapeuten en tandartsen. Een VOF is ook een samenwerkingsverband, maar hier wordt een bepaald bedrijf uitgeoefend. Bijvoorbeeld een timmerbedrijf, schildersbedrijf of een verhuurbedrijf.

Juridische structuur

De wet stelt weinig eisen aan een maatschap en een VOF. Er geldt dus ook geen vaste structuur. In een overeenkomst bepaal je hoe de maatschap of VOF in elkaar zit:

  • wie doet wat?
  • wie neemt welke beslissingen?
  • hoe gaan jullie de winst verdelen etc.?

Een maatschap en VOF zijn geen rechtspersoon en hebben geen rechtspersoonlijkheid. Dat houdt in dat de maten en de vennoten aansprakelijk zijn voor het handelen van de onderneming. Zij zijn ook aansprakelijk met hun privévermogen. Er zit wel een verschil in de aansprakelijkheid.

Aansprakelijkheid

In een maatschap zijn de maten in beginsel voor een gelijk deel aansprakelijk voor schulden uit de maatschap. Bij een VOF zijn alle vennoten hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden van de VOF.

Lees ook: aansprakelijkheid in de maatschap.

Keuze tussen maatschap en VOF?

Een maatschap en VOF verschillen niet heel veel van elkaar. De belangrijkste vraag is of je samen een beroep gaat uitoefenen (in een maatschap) of dat jullie samen een bepaald bedrijf gaan uitoefenen (in een VOF). Hoe je de onderneming vorm wilt geven en het uiteindelijke doel is van belang. Als je een compleet andere rechtsvorm had willen hebben is dat achteraf lastig.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?