VOG nodig bij BV oprichten?

VOG nodig bij BV oprichten?

Home » VOG nodig bij BV oprichten?
8.4

VOG nodig bij BV?

Heb ik een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig om een BV op te richten?

De wet stelt bepaalde eisen aan het geldig oprichten van een BV, zoals een notariële oprichtingsakte. Voor oprichting heb je echter geen VOG nodig. Iemand met een strafblad kan dus in Nederland een BV oprichten of besturen.

Wel kan een Verklaring Omtrent Gedrag Rechtspersonen (VOG RP) voor de BV zelf soms worden verplicht voor het aangaan van contracten (zoals aanbestedingscontracten) of voor lidmaatschap van een brancheorganisatie. Dit helpt de rechtspersoon dus met zaken doen. Ook omdat je hiermee kan aantonen dat de rechtspersoon integer handelt en dus een goede zakenpartner is. Een VOG RP vraagt de bestuurder aan met het invullen en opsturen van een speciaal formulier naar de overheidsinstantie Justis.

De VOG is te vergelijken met de verklaring van geen bezwaar die tot 2011 was verplicht voor de oprichting van een BV of NV. Met de wijziging van de wet werd het eenvoudiger een BV op te richten, onder andere door afschaffing van het preventieve toezicht. Deze wijziging werd bekend als de flex BV.

Lees meer over de Verklaring Omtrent Gedrag op Wikipedia.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Oprichting BV