Stappenplan benoemen voogd

Home » Voogdij regelen voor de kinderen » Stappenplan benoemen voogd
8.4

Stappenplan een voogd voor je kinderen aanwijzen

Stappenplan voor je akte


Wij willen je graag helpen een voogd te benoemen. Hieronder hebben we de belangrijkste besluiten die je moet nemen om een voogd te benoemen op een rijtje gezet. Als je het antwoord op deze vragen hebt dan kun je het formulier op onze site heel snel invullen.

 1. Moet ik wel een voogd benoemen?

  Je benoemt alleen een voogd als je minderjarige kinderen hebt. Meerderjarige kinderen regelen hun eigen leven.
  De voogd komt pas in beeld als beide! ouders zijn overleden. Ook als je gescheiden bent, zelfs als er geen bezoekregeling of iets dergelijk is, blijft de andere ouder wel de ouder. Dus als je komt te overlijden gaat in principe de voogdij naar die andere ouder.
  Een voogd kan je benoemen ook voor kinderen die nog geboren moeten worden.

 2. Moet ik een voogd apart benoemen?

  Je kan een voogd in een losse akte benoemen. Je kan voor een beetje meer geld ook een testament opstellen. In dat testament kun je veel meer regelen dan alleen de voogdij. Wat dacht je bijvoorbeeld van het bewind over de erfenis. Dan regel je dat minderjarige kinderen niet aan hun erfenis kunnen komen. Ook een goede manier om te zorgen dat je ex-partner niet via de kinderen aan jouw erfenis kan komen. In een testament kan je ook een executeur aanwijzen, iemand die de verdeling van jouw erfenis regelt.

 3. Wie moet het gaan doen?

  De moeilijkste vraag. Je wil dat je kinderen goed terecht komen als beide ouders dood zijn. Je zal een vertrouwd persoon benoemen. De benoeming is niet voor eeuwig. Je kan mogelijk later een nieuw persoon moeten benoemen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de omstandigheden bij de door jou aangewezen voogd sterk wijzigen. Bijvoorbeeld omdat de door jou bedachte voogd zelf een drieling krijgt. Het is wel gebruikelijk dat je met de door jou beoogde voogd overleg hebt. Maar het is niet verplicht, je kan iemand gewoon opnemen.
  Je hebt straks bij het invullen van de voogd de complete naam (dus officiële voornamen) en geboortedatum nodig. Die komt in de akte en dat is bedoeld om die persoon later snel op te kunnen sporen.

 4. Een tweede (reserve) voogd nodig


  Een voogd is pas voogd, nadat de voogd zijn benoeming heeft aanvaard. Dat doet die voogd pas definitief na jouw overlijden. Het kan dus zeker verstandig zijn om een tweede voogd aan te wijzen, een reserve voogd. De eerste voogd kan om erg veel redenen de benoeming niet aanvaarden. Bijvoorbeeld door eerder overlijden, ziekte, of omdat de belasting op het leven van de voogd te zwaar zullen zijn.

 5. Bewind

  Je kan de erfenis van de kinderen onder bewind plaatsen. De normale juridische situatie is dat kinderen zelf beschikken over de erfenis zodra ze meerderjarig worden. Het kan zijn dat jij die leeftijd hoger wilt hebben. De voogd zal dan het beheer over de erfdelen blijven doen tot de leeftijd die jij opneemt in de akte.

 6. Vergoeding

  In de benoeming is geen vergoeding voor de voogd opgenomen. Daar hebben wij voor gekozen. Minderjarige kinderen ontvangen in principe een Wezenuitkering. De uitkering gaat naar de voogd.

Lees meer