Waarom euthanasie niet bij de notaris regelen?

Waarom euthanasie niet bij de notaris regelen?

Home ยป Waarom euthanasie niet bij de notaris regelen?
8.5
Waarom zou ik een euthanasieverklaring niet bij de notaris regelen?

In de praktijk is het niet handig om een euthanasieverklaring door een notaris te laten vastleggen. De behandelde artsen willen dat je de verklaring in hun bijzijn aflegt en deze verklaring regelmatig herhaalt.

Euthanasie en de notaris

Het is mogelijk om bij de notaris een euthanasieverklaring op te stellen. Dit is dan onderdeel van een levenstestament. Uit de praktijk blijkt echter dat dit niet altijd handig is. Er zijn verschillende redenen om een euthanasieverklaring juist niet door een notaris te laten opstellen.

levenstestament

Behandelende artsen wensen dat je een euthanasieverklaring in hun bijzijn maakt. Zij willen ook dat zo’n verklaring regelmatig is herhaalt zodat de verklaring nog aansluit op jouw huidige wensen. Het is daarom niet praktisch om deze verklaring bij een notaris vast te leggen. Je zou dan elke keer opnieuw langs de notaris moeten om de euthanasieverklaring te herzien. Dit kost veel tijd en geld.

Vereisten euthanasieverklaring

In Nederland is euthanasie strafbaar gesteld. In de euthanasiewet staan de voorwaarden waar de arts aan moet voldoen om niet strafbaar te zijn. De arts moet aan de zogenaamde ‘zorgvuldigheidsvereisten‘ voldoen. Daarom zal een arts niet zomaar een verklaring van de notaris accepteren.

Het is niet vereist om een euthanasieverklaring door een notaris vast te laten leggen. Je hebt dus geen notaris nodig. De euthanasieverklaring hoeft ook niet handgeschreven te zijn, zoals bij een codicil. Een euthanasieverklaring kan daarom ook een formulier zijn dat je invult. Of een verklaring die je uitprint en ondertekent. Zolang het maar schriftelijk is vastgelegd.

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseind, de NVVE, heeft een model voor een euthanasieverklaring. Dit model kan je doornemen met jouw dokter/huisarts.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?