Waarom euthanasie niet in een Levenstestament

Waarom euthanasie niet in een Levenstestament

Home ยป Waarom euthanasie niet in een Levenstestament
8.5

Geen euthanasie in ons model

Waarom kan ik geen euthanasieverklaring opnemen in een Levenstestament bij DoeHetZelfNotaris?
Je kan in ons model geen euthanasieverklaring opnemen. Daarvoor zijn verschillende redenen.

  • De eerste is dat een dergelijke verklaring weinig nut heeft in een Levenstestament. Behandelende artsen wensen dat je een dergelijke verklaring in hun bijzijn maakt. Bovendien willen zij dat de euthanasieverklaring regelmatig is herhaald, waaronder ook recent voor het gewenste levenseinde. Hierdoor is het niet erg nuttig om deze verklaring bij een notaris vast te leggen.
  • De tweede reden is dat het online bepalen van een dergelijke vergaande wens door veel notarissen niet wordt geaccepteerd. Zij vinden dat zij in dat geval moeten doornemen of je in staat bent het besluit te overzien. Een dergelijk gesprek kan je beter met een arts dan met een jurist voeren.

Om deze redenen hebben wij dit deel uit het model gehaald. Wil je het wel vastleggen? Dan kan je contact opnemen met een notaris. Na een gesprek zal hij dan een aanvulling maken op het testament. Hier zijn extra kosten verbonden.
Je kan zelf een euthanasieverklaring opstellen. De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde heeft hier modellen voor opgesteld. Die moet je dan bespreken met in ieder geval je huisarts. Kom je in een ziekenhuis, dan moet je deze wens ook daar bespreken.

Heeft onze uitleg je verder geholpen?