De leeftijdsgrens is tussen de 18 en 40 jaar. Dus tot 40 jaar kan je gebruik maken van de verruimde vrijstelling.
- Leeftijdsgrens voor verruimde vrijstelling voor eigen woning
- Leeftijdsgrens
- Partner tussen 18 en 40 jaar oud
- Jonger dan 18 of ouder dan 40
Leeftijdsgrens voor verruimde vrijstelling voor eigen woning
Door gebruik te maken van de eenmalige verruimde vrijstelling kan je een bedrag schenkbelastingvrij schenken voor de eigen woning. Omdat het bedrag oorspronkelijk € 100.000 was noemt men het de “jubelton”. Per 1 januari 2023 is dat bedrag verlaagd naar € 28.947,-. Dat is het maximale bedrag wat je belastingvrij kan schenken voor de eigen woning.
De leeftijdsgrens heeft te maken met het moment waarop de schenking is betaald. De besteding van de schenking moet vervolgens binnen twee jaar na ontvangst plaatsvinden.
Leeftijdsgrens
Er gelden voor de schenking wel bepaalde voorwaarden. Zo moet de ontvanger van de schenker op het moment van de schenking tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. Dat betekent dat als je de schenking doet na de veertigste verjaardag van de begiftigde, je geen gebruik kunt maken van de vrijstelling. De leeftijdsgrens is dus tot 40 jaar. Als het kind 40 jaar en één dag oud is, dan kan je geen gebruik maken van de verruimde vrijstelling.
Partner tussen 18 en 40 jaar oud
Ook als de ontvanger ouder is dan 40 jaar, kan de schenking toch nog onder de vrijstelling vallen. Dat kan namelijk als de partner van de begiftigde op het moment van de schenking tussen de 18 en 40 jaar oud is. De leeftijdsgrens voor schenking verschuift dan naar de partner. Wie je partner is voor de schenkbelasting, dat heeft de belastingdienst in een apart document beschreven.
Jonger dan 18 of ouder dan 40
Je kunt voor een schenking aan je kinderen in plaats van de verruimde vrijstelling voor de eigen woning ook gebruikmaken van de algemene vrijstelling.
De hoogte van de verschillende vrijstellingen kan je hier vinden.