Site icoon DoeHetZelfNotaris

Mag ik een erfstuk verkopen dat mijn echtgenoot heeft geërfd?

Mag ik een erfstuk verkopen dat mijn echtgenoot heeft geërfd?

Nee, als jouw echtgenoot een erfstuk heeft geërfd mag je dit niet zomaar verkopen. Je hebt hiervoor toestemming van jouw echtgenoot nodig. Dit geldt ook als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd.

Erfstuk geërfd door echtgenoot

Jouw echtgenoot heeft iets geërfd. Jij hoeft dat object niet zo nodig in huis en wil het verkopen. Mag dat?

erfstuk

We maken onderscheid. Jullie zijn getrouwd in gemeenschap van goederen, jullie zijn getrouwd in een beperkte gemeenschap van goederen of jullie zijn getrouwd op huwelijks voorwaarden.

Gemeenschap van goederen

Je bent in gemeenschap van goederen getrouwd. Je echtgenoot erft zonder uitsluitingsclausule een object. Het geërfde object valt dan in de huwelijksgemeenschap. Hierdoor ben je, populair gezegd, beiden eigenaar van het object.

Nu hangt het af van de aard van het object. Betreft het kleding of sieraden? Die mag je niet verkopen zonder toestemming van je echtgenoot. Alleen jouw echtgenoot mag het object verkopen.

Volgens artikel 1:94 lid 3 van het Burgerlijk Wetboek (BW) geldt:

“Tot de gemeenschap behoren niet goederen die, naar hun aard, uitsluitend bestemd zijn voor het persoonlijk gebruik van een der echtgenoten…

Andere objecten vallen wel in de gemeenschap. Die kun je dan wel verkopen.

Beperkte gemeenschap

Alle huwelijken gesloten na 1 januari 2018 zijn in een beperkte gemeenschap van goederen. Die ziet onder andere op alle verkrijgingen uit een erfenis. Die verkrijgingen vallen niet in de gemeenschap en blijven dus persoonlijk. Helaas, je hebt in juridische zin niets over het erfstuk te zeggen.

Huwelijkse voorwaarden

Dit geldt ook als je op huwelijkse voorwaarden bent getrouwd. Dan valt alles wat je echtgenoot erft niet in de gemeenschap. Jij bent dan niet bevoegd om zaken die van jouw partner zijn te verkopen. Meestal omdat de inhoud van huwelijks voorwaarden kan verschillen.

Juridisch is niet alles

Het is maar de vraag of je iets opschiet met een juridisch antwoord. Als jij de antieke kast verkoopt die jouw partner heeft geërfd. Als jouw partner het daar niet mee eens was kun je juridisch mogelijk gelijk hebben. In de relatie zal dit niet positief uitpakken vermoedelijk.

Mobiele versie afsluiten