Site pictogram DoeHetZelfNotaris

Trouwen, geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract?

Trouwen, geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract. Wat is het verschil?

Er zit weinig verschil tussen trouwen en een geregistreerd partnerschap. Er zijn wel grote verschillen met een samenlevingscontract. Zoals de inhoud, het beëindigen en of je elkaars erfgenaam bent.

Trouwen, geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract?

Veel mensen denken dat een samenlevingsovereenkomst hetzelfde is als een geregistreerd partnerschap. Dat is niet zo, het zijn totaal verschillende dingen.

Een geregistreerd partnerschap lijkt eigenlijk het meest op een huwelijk. Het wordt ook ingeschreven bij de gemeente, net zoals een huwelijk. Het geregistreerd partnerschap werd ingevoerd in een tijd dan mensen van hetzelfde geslacht niet konden trouwen. Nu dat wel mogelijk is zijn er praktisch geen verschillen meer. Er zijn wel verschillen tussen een samenlevingscontract en een geregistreerd partnerschap.

Verschil tussen trouwen en samenlevingscontract

Trouwen is de meest eenvoudige manier om alles te regelen in een relatie. Hieronder staan de belangrijkste verschillen:

Verschillen tussen samenlevingscontract en geregistreerd partnerschap

Een samenlevingscontract kun je zelf opstellen of bij een notaris. In dat laatste geval heeft het meer juridische gevolgen. De belangrijkste verschillen tussen een samenlevingscontract en een geregistreerd partnerschap zijn:

Verschillen tussen trouwen en geregistreerd partnerschap

Belangrijke verschillen die nog bestaan tussen trouwen en geregistreerd partnerschap:

Je kan voor een geregistreerd partnerschap ook voorwaarden opstellen, die noem je dan partnerschapsvoorwaarden. Dat is vergelijkbaar met huwelijksvoorwaarden. Je regelt dan apart onder welke voorwaarden jullie bij elkaar zijn.

Mobiele versie afsluiten