Moet een samenlevingscontract bij de notaris?

Moet een samenlevingscontract bij de notaris?

Home ยป Moet een samenlevingscontract bij de notaris?
8.6
Moet je voor een samenlevingscontract verplicht langs de notaris?

Nee, het is niet verplicht. Het heeft wel meer voordelen als je het samenlevingscontract door de notaris laat vastleggen. Het is voor buitenstaanders dan ook duidelijk wat er is geregeld.

Samenlevingscontract verplicht bij notaris

samenlevingscontract bij de notaris

Jullie kunnen ook heel goed samen iets op papier zetten. Het nadeel is dat buitenstaanders daar niet op kunnen of willen vertrouwen.

Dus een zelfgemaakte overeenkomst werkt niet voor een partnerpensioen, een huurcontract op twee namen, een hypotheek of de voogdij over jullie kinderen. In die gevallen moet je in ieder geval langs de notaris. Eigenlijk is het antwoord, ja formeel kan het ook zonder notaris. Maar in de praktijk heb je daar dan niets aan. De notaris kan je bovendien ook adviseren.

Het kan wel zonder notaris

Je kunt natuurlijk altijd onderling een contract opstellen. Een samenlevingscontract zonder notaris zeker geldig tussen jullie onderling. Dat noem je contractvrijheid. Onderlinge afspraken zijn alleen niet geldig als een van jullie daarbij extreem slecht af zou zijn. Dat soort situaties kunnen zich niet voordoen als een notaris de afspraken op papier zet.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Samenlevingscontract