Samenwoners zijn niet elkaars erfgenaam

Samenwoners zijn niet elkaars erfgenaam

Home » Samenwoners zijn niet elkaars erfgenaam
8.6
Is mijn samenwonende partner mijn erfgenaam?

Nee, samenwoners zijn niet automatisch elkaars erfgenaam. Daarvoor moet je een testament opstellen.

Samenwonen levert geen erfrecht

Samenwoners zijn niet elkaars erfgenaam.
De wet regelt in Nederland niets voor samenwonenden. Dus ook niet dat ze elkaars erfgenaam zijn. Dat wil zeggen dat als van een samenwonend stel er één komt te overlijden, de andere geen erfgenaam is. Wie dan wel? In eerste instantie de ouders en broers en zussen. Dus staan na het overlijden van je partner, ook nog eens je schoonouders op de stoep om de helft van het huis leeg te halen.

De oplossing voor samenwoners

De oplossing voor samenwonenden die voor elkaar willen zorgen, ook bij overlijden, is dat ze minimaal een samenlevingsovereenkomst bij de notaris moeten opstellen. Daarin kun je dan een zogeheten verblijvingsbeding opnemen. De inboedel mag dan blijven bij de langstlevende. Hebben jullie een huurhuis? Dan kun je met een samenlevingsovereenkomst ook een huurcontract op twee namen krijgen. Voor een koophuis is een testament noodzakelijk om de koopwoning aan elkaar na te kunnen laten.

niet elkaars erfgenaam

Fiscaal snel terugverdiend

Met een samenlevingsovereenkomst ben je automatisch elkaars fiscaal partner. Dat is meestal gunstig omdat je de vrijstellingen kunt optimaliseren. Ook heb je met een samenlevingscontract de vrijstellingen van de erfbelasting na een paar jaar. Dat kan fors oplopen.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Samenlevingscontract