Samenwoners zijn niet elkaars erfgenaam

Samenwoners zijn niet elkaars erfgenaam

Home » Samenwoners zijn niet elkaars erfgenaam
8.4

Samenwonen levert geen erfrecht

Samenwoners zijn niet elkaars erfgenaam.
De wet regelt in Nederland niets voor samenwonenden. Dus ook niet dat ze elkaars erfgenaam zijn. Dat wil zeggen dat als van een samenwonend stel er één komt te overlijden, de andere geen erfgenaam is. Wie dan wel? In eerste instantie de ouders en broers en zussen. Dus staan na het overlijden van je partner, ook nog eens je schoonouders op de stoep om de helft van het huis leeg te halen.

De oplossing voor samenwoners

De oplossing voor samenwonenden die voor elkaar willen zorgen, ook bij overlijden, is dat ze minimaal een samenlevingsovereenkomst bij de notaris moeten opstellen. Daarin kan je dan een zogeheten verblijvingsbeding opnemen. De inboedel mag dan blijven bij de langstlevende. Hebben jullie een huurhuis? Dan kan je met een samenlevingsovereenkomst ook een huurcontract op twee namen krijgen. Voor een koophuis is een testament noodzakelijk om dat aan elkaar na te kunnen laten.

erfgenaam

Fiscaal snel terugverdiend

Met een samenlevingsovereenkomst ben je automatisch elkaars fiscaal partner. Dat is meestal gunstig omdat je de vrijstellingen kan optimaliseren. Ook heb je met een samenlevingscontract de vrijstellingen van de erfbelasting na een paar jaar. Dat kan fors oplopen.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?