Investeringsaftrek

Investeringsaftrek

Home » Woordenboek » Investeringsaftrek
8.6

Wat is een investeringsaftrek?

Logo Belastingdienst

De investeringsaftrek is een voordelige fiscale regeling voor ondernemers met een besloten vennootschap. Deze regeling houdt in dat je investeringen in bepaalde bedrijfsmiddelen van de BV kunt aftrekken van jouw winst als ondernemer. Je hoeft dan minder belasting te betalen. Verwar dit niet met de mogelijkheid om bedrijfsmiddelen af te schrijven.

Bedrijfsmiddelen

Voor sommige investeringen in bedrijfsmiddelen is er geen recht op investeringsaftrek. Dat zijn bijvoorbeeld investeringen in woonhuizen, dieren, personenauto’s voor privégebruik en bedrijfsmiddelen die je van jouw privévermogen overbrengt naar de onderneming. Ook gelden er minimum investeringsbedragen.

Soorten investeringsaftrek

Er zijn drie soorten investeringen:

  1. Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)
  2. Energie-investeringsaftrek (EIA)
  3. Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Hoogte van aftrek

De hoogte van de aftrek is een percentage van de gedane investering in een boekjaar. Dat bedrag kan dan in mindering op de winst worden gebracht. Het bedrag van de aftrek hangt dus af van het geïnvesteerde bedrag in het boekjaar. Let op: hoe hoger de investering, hoe lager het percentage. De minister wijzigt jaarlijks de hoogte vanzowel de investerinsgbedragen als de percentages.

  • Het meervoud van investeringsaftrek is investeringsaftrekken

Lees meer over Investeringsaftrek op Belastingdienst