Bedenktijd bij koopovereenkomst

Bedenktijd bij koopovereenkomst

Home » Bedenktijd bij koopovereenkomst
8.4

Bedenktijd bij koop van onroerend goed

Hoe zit het met de bedenktijd bij de koop van onroerend goed, zoals een woning?

cijfer drieOm de koper te beschermen heeft de wet een bedenktijd van drie dagen opgenomen. In die dagen kan de koper zonder opgave van redenen het koopcontract weer intrekken. Deze mogelijkheid gaat specifiek over de aankoop van onroerend goed. Een dergelijk besluit is een grote beslissing in een mensenleven. Deze bedenktijd gaat ook op voor de koop van bijvoorbeeld een garage of parkeerplek. De bescherming is alleen van toepassing voor consumenten. Is de koper een bedrijf of organisatie dan heeft die hier geen recht op.
Het inroepen van de bedenktijd is vormvrij zoals dat heet. Maar je kan het toch beter schriftelijk doen om later te kunnen bewijzen dat je gebruik maakte van je herroeping.

Termijnen bedenktijd

De bedenktijd gaat in op de eerste dag na de verkoop. Het maakt dus niet uit hoe laat je de koopovereenkomst opstelt. De termijn gaat altijd de volgende dag pas lopen.
De termijn loopt drie dagen en loopt af om 12 uur in de nacht (of exact geformuleerd om 23.59 uur). De termijn mag niet aflopen in het weekend en eindigt dus altijd op een werkdag.

Verkoper geen bedenktijd

De verkoper kan zich juridisch niet meer bedenken. Die heeft lang kunnen nadenken over de verkoop en kan dus geen gebruik maken van deze drie dagen.

Is je vraag niet voldoende beantwoord?

Stel je vraag