Kan deurwaarder beslag leggen op mijn spullen voor schuld van mijn zoon?

Kan deurwaarder beslag leggen op mijn spullen voor schuld van mijn zoon?

Home » Kan deurwaarder beslag leggen op mijn spullen voor schuld van mijn zoon?
8.4
Kan een deurwaarder beslag leggen op mijn spullen voor de schuld van mijn zoon?

Ja, dat kan! Als een inwonend kind schulden heeft kan de deurwaarder beslag leggen op jouw spullen. Wil je dit voorkomen? Leg dan in een vaststellingsovereenkomst vast welke spullen van wie zijn.

Beslaglegging door schuld van iemand anders in huis

logo KBVG deurwaarders

Stel jouw inwonende meerderjarige zoon heeft schulden, bijvoorbeeld bij een telefoonmaatschappij. De deurwaarder wil beslag gaan leggen. Kan hij dan ook beslag op jouw spullen leggen? Of je neemt iemand in huis om te helpen die schulden heeft. Hoe voorkom je dat jouw spullen nu in gevaar komen?

Deurwaarders kunnen beslag leggen op eigendommen. Als die op naam staan dan is duidelijk van wie ze zijn. Denk aan een auto, een huis of een boot. Als je in gemeenschap van goederen getrouwd bent, dan zijn alle goederen van jullie beiden. Maar je staat ook beiden voor 100% in voor eventuele schulden.

Inboedel beschrijven

Hoe moet dat nu met inboedel in huis waarvan niet duidelijk is wie de eigenaar is? Het hangt van de deurwaarder af. Die kan het zich makkelijk maken door op de hele inboedel beslag te leggen. Daarna is het aan jullie om aan te tonen welke spullen niet onder dat beslag vielen. Dat kan je dan door bonnetjes op naam of afschriften te tonen. Een andere mogelijkheid is dat je een Verklaring door de notaris laat opmaken. In een Vaststellingsovereenkomst Inboedel verklaren jullie zelf van wie de inboedel is. De notaris voorziet deze van een datum en stempel. Zo heb je een bewijsstuk dat je de deurwaarder kan laten zien.

Op een bijlage kan je bijhouden welke spullen wel van de schuldenaar zijn. Dat zijn altijd kleding, sieraden en andere persoonlijke zaken.

    Lees meer over Vraag het de notaris