Na mijn dood, gemeenschappelijk spullen voor mijn partner?

Na mijn dood, gemeenschappelijk spullen voor mijn partner?

Home » Na mijn dood, gemeenschappelijk spullen voor mijn partner?
8.6
Gaan onze gemeenschappelijk spullen naar mijn partner als ik kom te overlijden?

Als dat is vastgelegd in een samenlevingscontract gaan de gemeenschappelijke spullen naar jouw partner. Dat kun je vaststellen met een verblijvingsbeding. Hebben jullie niets geregeld samen? Dan gaan jouw spullen naar jouw erfgenamen.

Verblijvingsbeding

Samenwonen en je partner overlijdt

Wij zijn niet getrouwd, maar wonen wel samen. Kan ik er voor zorgen dat als ik dood ga, onze gemeenschappelijke spullen voor mijn partner blijven? Je wilt immers dat jouw partner gewoon kan doorleven als jij overlijdt.

Ja, dat kan. Je moet dan een samenlevingscontract opstellen. Daarin neem je een zogeheten verblijvingsbeding op. Daarmee regel je het volgende. Als een van jullie komt te overlijden dan gaan alle spullen in de gemeenschappelijke huishouding automatisch naar jouw partner. Dat kan ook gelden voor een huis. Het is dus eigenlijk een soort minitestament waarin je partner de erfgenaam is van jullie gemeenschappelijke bezit.

Samenwonend en kinderen

Als jullie kinderen hebben of krijgen, dan moet je naast het samenlevingscontract ook twee testamenten maken. Anders loop je de kans dat de kinderen vóór jouw partner gaan.

Koopwoning verplicht tot testament

Dat is trouwens ook het geval als jullie een koopwoning hebben. Wil je dus dat jouw partner in de gemeenschappelijke koopwoning kan blijven wonen? Dan moeten jullie een testament opstellen. Dan gaat het volledige eigendom van de woning over op de langstlevende partner.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Samenlevingscontract