Stappenplan Hoe eis ik mijn erfdeel op?

Home » Nabestaandenservice » Kindsdeel of legitieme portie opvragen » Stappenplan Hoe eis ik mijn erfdeel op?
8.6

Stappenplan: hoe eis ik mijn erfdeel op?

Lees het stappenplan

Kinderen hebben altijd recht op een erfenis van hun ouders. Ook als ze onterfd zijn. Wat moet je weten voordat je jouw erfdeel opvraagt. Heb je recht op je hele kindsdeel of alleen op de legitieme portie.

  1. Wat zijn de gegevens van de overledene?

    Dat klinkt eenvoudiger dan het is. Je hebt in ieder geval de basisgegevens nodig, zoals complete naam en geboortedatum. Het maakt het verzoek ook sterker als je de gegevens hebt over het overlijden, zoals datum en plaats.

  2. Naar wie moet de brief?

    Weet je de naam van iemand die de erfenis afhandelt? Dat kan een erfgenaam zijn, waar je de adresgegevens van hebt. De laatste echtgenoot, een (half) broer of zus. Het is voldoende als jouw brief “een van de erfgenamen” heeft bereikt. Heb je geen idee, dan kan je de brief sturen aan het laatste adres onder de vermelding van “de erven van xxx”.

  3. Weet je zeker dat de erfenis positief is?

    Voordat je de erfenis aanvaardt moet je zeker weten dat die positief is. Een erfenis kan ook negatief zijn. Als de overledene meer schulden had dan bezittingen erf je de schulden. Zeker als je niet veel contact had, kan het zijn dat je minder zicht had op de bezittingen.