Euthanasieverklaring

Euthanasieverklaring

Home » Woordenboek » Euthanasieverklaring
8.5

Wat is een euthanasieverklaring?

Een euthanasieverklaring is een verklaring waarin jij bepaalt in welke gevallen je een arts verzoekt over te gaan tot levensbeëindiging. Een arts is niet verplicht om hier naar te handelen. Je kan een bepaling over euthanasie opnemen in een levenstestament.

Het is echter verstandig om een aparte euthanasieverklaring op te stellen. Je kan een model vinden bij de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde, de NVVE. Deze kan je dan doornemen met je dokter/huisarts. Medici zijn van mening dat regelmatig (jaarlijks) de verklaring opnieuw moet worden bekrachtigd. Hoe dichter bij de dood hoe ruimer mensen in het algemeen zijn in hun wens tot levensverlenging. In een uitgebreide euthanasieverklaring heb je voor verschillende situaties van tevoren opgenomen wanneer je wilt dat de arts overgaat tot levensbeëindiging.
Een euthanasieverklaring in een levenstestament heeft minder waarde dan veel mensen denken. Je legt iets medisch vast bij de notaris. De behandelden artsen zullen echter willen dat je deze wens nogmaals met hen vastlegt.

  • Het meervoud van euthanasieverklaring is euthanasieverklaringen

Lees meer over Euthanasieverklaring op Wikipedia