Levenstestament

Levenstestament

Home » Levenstestament

De informatie en akte gaan via NuNotariaat.nl
nunotariaat.nl

Vraag een gratis en vrijblijvend informatiepakket aan

Informatiepakket aanvragen
testament

1 levenstestament

voor jou

299.-

Geen bijkomende kosten

Start

Wijs zakelijke gevolmachtigde(n) aan. Wijs naar keuze een medisch gevolmachtigde aan en leg jouw medische wensen vast.

testamenttestament

2 levenstestamenten

voor jou en je partner

449.-

Geen bijkomende kosten

Start

Geef elkaar als partners een zakelijke en medische volmacht. Wijs naar keuze extra gevolmachtigden aan.
Leg jullie medische wensen vast.

Online regelen hoe werkt dat?

DoeHetZelfNotaris werkt samen met NuNotariaat voor het regelen van je levenstestament. Je vraagt eerst het informatiepakket aan zodat je weet wat je regelt en hoe het werkt. Ook kun je dan een gratis concept van het levenstestament inzien en de toelichting in begrijpelijk Nederlands doorlezen. Zo bereid je je optimaal voor.

Daarna kun je van start met het online regelen. Je beantwoordt de online vragen. Je rekent online af en direct na betaling ontvang je de boekingsbevestiging met de conceptakte.
De notaris neemt dan binnen drie werkdagen contact met je op om een afspraak te maken voor het ondertekenen van de akte. Dit is allemaal inbegrepen in de prijs. Je kunt jouw akte passeren bij 1 van de 50 aangesloten notariskantoren. Een link met alle aangesloten notarissen, staat in het informatiepakket.

Complete en officiële akte

Het online levenstestament is een buitengewoon complete akte. Het prijsverschil met een levenstestament direct via de notaris zit hem niet in de inhoud van de akte, maar in de hoeveelheid tijd die de notaris aan het dossier besteedt. Doordat je veel zelf doet, bespaar je de notaris tijd en (dus) kosten. Je leest de meer dan 9.000 reviews bij de feedback company

Het levenstestament

levenstestament

In een levenstestament regel je wie er namens jou beslissingen kan nemen als jij daar niet meer zelf toe in staat bent. Het levenstestament is een algemene volmacht. Met die volmacht geef je iemand de mogelijkheid om namens jou beslissingen te nemen. De volmacht werkt tijdens jouw leven.

Gratis concept levenstestament

Als je de vragen beantwoordt ontvang je hier een op maat gemaakt gratis concept levenstestament. Dat wil zeggen dat je exact kunt bekijken wat je straks gaat regelen. Het model levenstestament is dan door de software van NuNotariaat op maat gemaakt aan de hand van de ingevoerde antwoorden. Voor de afronding moet je altijd langs bij de door jou gekozen notaris. Op deze manier is dat voordeliger, de notaris ontvangt namelijk alle benodigde documenten op maat en digitaal.

Wie wijs je aan?

Je kunt één of meer personen aanwijzen als gevolmachtigde. Als je een partner hebt dan is het gebruikelijk om als eerste gevolmachtigde je partner aan te wijzen. Hiervoor hebben wij de mogelijkheid om twee levenstestamenten met partner op te stellen. Met die twee levenstestamenten benoemen jullie elkaar tot gemachtigde.

Als je wel een partner hebt, maar je wil die niet benoemen als gevolmachtigde dan moet je een enkel levenstestament maken. Dat geldt natuurlijk ook voor de situatie dat je geen partner hebt.

Jullie kunnen ook een opvolgend gevolmachtigde aanwijzen. Je wijst dan in de tweede of derde plaats nog iemand aan. Juridisch zijn dan alle gevolmachtigden gelijk. Dus wijs je jouw partner en je oudste zoon aan, dan zijn die beiden voor 100% gevolmachtigde. De persoon die je hebt aangewezen als gevolmachtigde noemt men een levensexecuteur.

Ingang levenstestament

Een levenstestament kan direct ingaan. Dat wil zeggen dat de gemachtigde altijd bevoegd is om namens jou op te treden. Je kunt ook kiezen dat het pas ingaat op het moment dat een arts heeft bepaald dat je wilsonbekwaam bent geworden. Dat wil zeggen dat de volmacht pas in kan gaan nadat een arts dat heeft besloten. Dat klinkt veilig, maar kan in de praktijk behoorlijke vertraging opleveren. Als je de gevolmachtigde vertrouwt, kun je het beste kiezen voor het direct in laten gaan.

Via NuNotariaat gaat het levenstestament waarin je jouw partner als gevolmachtigde aanwijst direct in zodra je de akte hebt ondertekend. Heb je jouw kind(eren) of iemand anders benoemd als gevolmachtigde? Dan heb je de keus om de volmacht direct in te laten gaan of op het moment dat een arts jou wilsonbekwaam verklaard.

Wat kan in een levenstestament worden geregeld?

De belangrijkste reden voor een levenstestament is meestal het regelen van de financiën en de woningzaken. Verder bevat het levenstestament regelingen over het doen van schenkingen (bijvoorbeeld aan de kinderen). Het is onmisbaar als je een onderneming hebt. Zonder een levenstestament is het goed plannen van een nalatenschap heel lastig.

Je kunt ook toestemming geven voor het al dan niet mogen verrichten van medische handelingen. Dit moet je ook afstemmen met je huisarts. Een medische volmacht kan op diverse manieren worden vorm gegeven. Belangrijk is dat als je wilt bepalen dat een behandeling moet worden gestopt door een gevolmachtigde dat je gevolmachtigde dan met de huisarts moet overleggen.

Euthanasieverklaring

In het levenstestament kan je een euthanasieverklaring opnemen.

Je kan ook zelf een euthanasieverklaring opstellen. De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde heeft hier modellen voor opgesteld. Die moet je dan bespreken met in ieder geval je huisarts.

Registreren in het CLTR

Het levenstestament wordt bewaard door de notaris. Ook wordt het geregistreerd in het Centraal Levenstestamentenregister. Je kunt zelf bepalen wie het verder mag inzien. In ieder geval de gevolmachtigde en als je dat wilt ook andere personen.

De KNB heeft een website met uitgebreide informatie over het levenstestament gemaakt. Op die site staat onder andere een checklist met vragen. Ook vind je daar informatie over wat het betekent als je zelf bent aangewezen als levensexecteur.

Lees meer