Hoe voorkom ik misbruik van mijn levenstestament?

Hoe voorkom ik misbruik van mijn levenstestament?

Home » Hoe voorkom ik misbruik van mijn levenstestament?
8.5
Hoe voorkom ik misbruik van mijn levenstestament?

Je hebt verschillende mogelijkheden om te voorkomen dat de gevolmachtigde de volmacht kan misbruiken. De belangrijkste is dat je iemand kiest die je echt kan vertrouwen.

Misbruik door gevolmachtigde

misbruik

Met een levenstestament wijs je iemand aan die namens jou belangrijke (medische en financiële) beslissingen zal nemen als je dat zelf niet meer kan doen. Dat doe je met het volste vertrouwen dat de gevolmachtigde jouw wensen en belangen op de beste manier zal behartigen.

Toch kan het helaas gebeuren dat de gevolmachtigde iets doet wat je niet wil of zou willen. Bijvoorbeeld als de gevolmachtigde met jouw bankrekening betalingen, zoals boodschappen, voor zichzelf gaat doen.

Voorkomen van misbruik

Je hebt verschillende mogelijkheden om te voorkomen dat de gevolmachtigde zijn of haar volmacht kan misbruiken. Het punt is dat sommige van die opties niet ondersteunt worden door de bank. Andere opties maken het werken met de volmacht erg ingewikkeld. Een aantal voorbeelden:

 1. De belangrijkste: kies iemand die je echt kan vertrouwen zoals je partner, een kind of je beste vriend.
 2. Bepaal dat de gevolmachtigde een administratie moet bijhouden en overleggen.
 3. Benoem meerdere gevolmachtigden (die slechts samen kunnen vertegenwoordigen). Deze optie wordt echter niet ondersteunt door de banken in Nederland.
 4. Benoem een (professionele) toezichthouder die de gevolmachtigde kan controleren, zoals een notaris, vriend(in), familielid of erfgenaam.
 5. Beperk de volmacht. Geef aan voor welke specifieke gevallen jij de volmacht verleent.
 6. Bepaal dat de volmacht pas werkt nadat je door een arts wilsonbekwaam bent verklaard. Dit maakt dat bij een plotseling probleem (bijvoorbeeld een hartaanval) er niemand gebruik kan maken van de volmacht. Ook niet van de medische volmacht. Deze optie schiet dus in sommige gevallen in zijn eigen voet.
 7. Geef de gevolmachtigde een aparte bankrekening (huishoudrekening) en bepaal een maximum bedrag dat maandelijks kan worden opgenomen.

Meestal zal je de volmacht dus maar direct en helemaal in moeten laten gaan. De zekerheid die je zoekt moet je dan vinden in de betrouwbaarheid van de gevolmachtigde.

  Heeft onze uitleg je verder geholpen?

  Lees meer over Levenstestament