Waarom moet ik een levenstestament maken?

Waarom moet ik een levenstestament maken?

Home ยป Waarom moet ik een levenstestament maken?
8.6
Waarom zou ik een levenstestament opstellen?

Een levenstestament zorgt ervoor dat anderen voor jou beslissingen kunnen nemen. Dat doen ze in de situatie dat jij dat niet meer kunt. Denk aan een tijdelijke of permanente ziekt die het onmogelijk maakt te communiceren. Of dat je geestelijk niet meer de zaken kunt overzien. Dan staat in een levenstestament wie dat namens jou kan regelen.

Waarom een levenstestament?

Met een levenstestament wijs je aan wie namens jou belangrijke beslissingen neemt als je dit zelf door bijvoorbeeld ziekte of andere omstandigheden niet meer zelf kan doen. Denk bij ziekte ook aan plotselinge (tijdelijke) ziektes zoals een beroerte, hersenbloeding, verkeersongeluk of andere dingen die niets met ouderdom te maken hebben.

Bestuurders

Het maken van een levenstestament kan zinvol en verstandig zijn. Daarmee geef je jezelf namelijk de geruststelling dat alles goed geregeld is, als je zelf je eigen zaken niet meer kunt regelen. Een levenstestament laat je de regie over je eigen leven in handen houden. Je kan het levenstestament zien als een aanvulling op een testament. Het levenstestament werkt tijdens jouw leven en een testament werkt nadat je komt te overlijden.

Wees er op tijd bij

Het is ook belangrijk dat als je overweegt om een levenstestament op te stellen om dat tijdig te doen. Ten tijde van het opstellen van het levenstestament moet je namelijk wilsbekwaam zijn. Dat is lastig bij dementie of andere vormen van geestelijke achteruitgang.

Gevolmachtigde regelt jouw zaken

Door het aanwijzen van een vertrouwenspersoon, een gevolmachtigde voorkom je dat er eerst een onderbewindstelling door de rechter moet worden uitgesproken. In dat geval benoemt de rechter iemand die jouw vermogen gaat beheren. Het verkrijgen van die uitspraak kost enige tijd en in sommige gevallen is snel handelen belangrijk. Bovendien in een levenstestament kies jij wie jou gaat vertegenwoordigen. Anders bepaalt een rechter dat.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Levenstestament