Eisen aan medische volmacht?

Eisen aan medische volmacht?

Home ยป Eisen aan medische volmacht?
8.6
Aan welke eisen moet een medische volmacht voldoen?

Bij het opstellen van een medische volmacht moet je wilsbekwaam zijn. Daarnaast moet je een gevolmachtigde aanwijzen in jouw volmacht.

Eisen medische volmacht

testament

Je wilt een levenstestament met een medische volmacht. Als je bij de notaris een medische volmacht opmaakt, moet die verklaring voldoen aan bepaalde eisen. Zo moet je bij het opstellen van een volmacht bij de notaris wilsbekwaam zijn. Dat betekent dat je moet kunnen begrijpen of overzien wat de gevolgen zijn van de medische volmacht. De notaris zal dit controleren. Als de notaris beoordeelt dat je niet wilsbekwaam bent, dan zal hij of zij de medische volmacht niet opstellen. Zie ook belehrungsplicht of zorgplicht.

Gevolmachtigde aanwijzen

Daarnaast moet je ook een gevolmachtigde aanwijzen in jouw volmacht. De gevolmachtigde, meestal een familielid of vertrouwenspersoon, kan dan namens jou beslissen (om wel of geen toestemming te geven). Ook zal ter volledigheid in de volmacht staan dat de gevolmachtigde jouw medische gegevens mag krijgen. Aan wie je de volmacht verleent, bepaal je zelf. Je kan niet worden verplicht om een medische volmacht te verlenen.

    Heeft onze uitleg je verder geholpen?

    Lees meer over Levenstestament