Mag enig kind beslissen voor ouders?

Mag enig kind beslissen voor ouders?

Home » Mag enig kind beslissen voor ouders?
8.5

Enig kind laten beslissen voor ouder

Mag ik als enig kind beslissingen nemen voor mijn vader of moeder als die dat niet meer zelf kan

Een erg vervelende situatie waar je liever niet aan wilt denken is het geval waarin jouw ouder niet meer zelf belangrijke (financiële) beslissingen kan nemen. Veel mensen denken dat een enig kind in dat geval beslissingen mag gaan nemen. Ben je als enig kind in dat geval automatisch bevoegd om beslissingen voor jouw ouder(s) te nemen en zijn of haar belangen te behartigen?
Nee, dat ben je niet!

Ook enig kind niet bevoegd

Zonder voorafgaande toestemming van jouw ouder ben je niet bevoegd om beslissingen voor of namens jouw ouder te maken. Dat geldt ook als je enig kind bent. De wet kent een enig kind op dat punt geen bijzondere positie of rechten toe. Zie ook onze uitleg over het begrip kind.

Als er niemand is aangewezen door jouw ouder(s), dan is er ook niemand bevoegd. In de meeste gevallen moet je dan nog eerst naar de rechter voor een onderbewindstelling. Dat kan een kostbare en tijdrovende procedure zijn, terwijl in sommige gevallen snel handelen belangrijk is. Dat kan je voorkomen met een levenstestament of algemene volmacht.
Bovendien in een levenstestament of volmacht kiest jouw ouder wie de taak gaat uitoefenen van vertegenwoordigr. Anders bepaalt een rechter dat. Als je als ouder die wenst hebt, kan je in jouw levenstestament of volmacht jouw (enig) kind aanwijzen als gevolmachtigde.

Heeft onze uitleg je verder geholpen?