Verruimde vrijstelling

Verruimde vrijstelling

Home » Woordenboek » Verruimde vrijstelling
8.4

Wat is een verruimde vrijstelling?

verruimde vrijstelling

De verruimde vrijstelling is de vrijstelling waarvan je eenmalig gebruik kan maken bij het doen van een schenking. Met die verruimde vrijstelling kan je een fors bedrag belastingvrij schenken aan iemand de tussen 18 en de 40 jaar oud. De ontvanger van de schenking hoeft niet per se een kind of ander familielid van de schenker te zijn.

Er is een algemene eenmalige vrijstelling voor schenken aan kinderen. Voordeel is dat daar geen verplichte besteding aan vast zit.

Ook was er tot en met 2022 een extra verruimde vrijstelling voor de eigen woning. Het bedrag lag iets boven de € 100.000 (vandaar de naam jubelton), jaarlijks wordt het vrijgestelde bedrag opnieuw vastgesteld en gepubliceerd. Vanaf 1 januari 2023 is dit bedrag flink verlaagd naar € 28.947,-.

Overeenkomst voor schenken

Voor schenking met de verruimde vrijstelling kun je een overeenkomst voor schenken met verruimde vrijstelling voor de eigen woning opstellen. Je kunt deze overeenkomst zonder notaris afronden.

Let wel op: De voorwaarde voor die verruimde vrijstelling is dat de ontvanger van de schenking die binnen drie jaar moet gebruiken voor de aankoop of verbouwing van de eigen woning of de aflossing van een hypotheek.

  • Het meervoud van verruimde vrijstelling is verruimde vrijstellingen