Verruimde vrijstelling

Verruimde vrijstelling

Home » Woordenboek » Verruimde vrijstelling
8.6

Wat is een verruimde vrijstelling?

De verruimde vrijstelling is de vrijstelling waarvan je eenmalig gebruik kan maken bij het doen van een schenking. Met die verruimde vrijstelling kan je een fors bedrag belastingvrij schenken aan iemand de tussen 18 en de 40 jaar oud. De ontvanger van de schenking hoeft niet per se een kind of ander familielid van de schenker te zijn. het bedrag ligt iets boven de € 100.000, jaarlijks wordt het vrijgestelde bedrag opnieuw vastgesteld en gepubliceerd.

Overeenkomst voor schenken

Voor schenking met de verruimde vrijstelling kun je een overeenkomst voor schenken met verruimde vrijstelling voor de eigen woning opstellen. Je kunt deze overeenkomst zonder notaris afronden.

Let wel op: De voorwaarde voor die verruimde vrijstelling is dat de ontvanger van de schenking die binnen drie jaar moet gebruiken voor de aankoop of verbouwing van de eigen woning of de aflossing van een hypotheek.

Algemene vrijstelling

Je kunt voor een schenking aan je kinderen in plaats van de verruimde vrijstelling ook gebruikmaken van de algemene vrijstelling. Voordeel is dat daar geen verplichte besteding aan vast zit. Nu kun je ook achteraf bepalen dat een deel van de schenking niet voor de eigen woning was.

  • Het meervoud van verruimde vrijstelling is verruimde vrijstellingen