Beslag in zicht, spullen op andere naam zetten

Beslag in zicht, spullen op andere naam zetten

Home » Beslag in zicht, spullen op andere naam zetten
8.5
Er is beslag in zicht, kan ik mijn spullen op een andere naam zetten?

Nee, daar is het te laat voor. Door spullen snel op een andere naam te zetten benadeel je andere schuldeisers en dat is verboden. Het is zelfs een strafbaar feit.

Beslag in zicht

beslag in zicht

Veel mensen proberen terwijl al duidelijk is dat er beslag gelegd gaat worden om hun spullen op iemand anders naam te krijgen. Vrienden, familie er zijn altijd wel mensen die je vertrouwd en die tijdelijk jouw spullen willen bewaren. Maar dat mag niet. Sterker nog het is een strafbaar feit. Daarmee benadeel je namelijk expres de schuldeisers en dat is niet toegestaan. Je zal het woord soms wel horen, het heet juridisch: “paulianeus handelen”.

Je kan zeker niet al met iemand in één huis wonen en dat plotseling achteraf alle spullen doorschuiven naar die andere persoon.

Wat mag wel?

Als je bij iemand in huis gaat wonen en jij hebt niet veel meer, dan kan je dat wel beschrijven. Dat kan je vastleggen bij de notaris in een Verklaring: een Vaststellingsovereenkomst inboedel. Zo is duidelijk bij een eventueel beslag dat de spullen in huis niet van jou zijn. Je kan dat ook regelen met bijvoorbeeld een kostgeldovereenkomst. Daarin regel je dat je het gebruik hebt van de spullen in iemand anders huis. Ook dan staat vast dat die spullen niet jouw eigendom zijn. Dan mag er geen beslag op gelegd worden.

De notaris zal goed controleren of je wel de waarheid vastlegt. Want anders werkt de notaris mee aan een strafbaar feit en dat kan niet.

Wat kan wel, maar is niet netjes?

Je spullen weggeven aan je kinderen of vrienden. Ook dat is in het zicht van een beslag of faillissement strafbaar. Het gaat dus niet op voor goederen die op jouw naam staan zoals een auto, motor of boot. Maar spullen waarvan niemand kan bewijzen dat je ze had kunnen natuurlijk wel weg gegeven worden. Dat gaat weer fout als dat nou juist de spullen zijn waar de vordering over gaat. Dus heb je een schuld voor de aankoop van een TV, dan moet die juist niet weg geven. Het gaat ook fout als de deurwaarder al bewijs heeft dat je bepaalde spullen bezit.

    Lees meer over Vraag het de notaris