Site pictogram DoeHetZelfNotaris

Dossier ANBI: De voorwaarden voor de ANBI-status

Aan welke voorwaarden moet de stichting of vereniging voldoen om de ANBI status te krijgen?

De stichting of vereniging moet aan een aantal voorwaarden voldoen als ze de ANBI status willen aanvragen. De organisatie moet onder andere gericht zijn op het algemeen nut, geen winstoogmerk hebben en een actueel beleidsplan hebben. Slechts een aantal voorwaarden moeten ook in de statuten zijn opgenomen.

De ANBI status

ANBI staat voor Algemeen Nut Beogende Instelling. Dit is een status die de Belastingdienst aan een stichting of vereniging kan toekenning. Om deze status te krijgen moet de organisatie wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Als een organisatie de ANBI status heeft gekregen van de Belastingdienst heeft dit fiscale voordelen. De stichting of vereniging kan dan schenkingen en erfenissen ontvangen zonder dat ze daarover schenk- of erfbelasting verschuldigd zijn.

Het is de Belastingdienst die de ANBI status toekend of niet. Het oprichten van de stichting of vereniging en de notaris staan hier los van. Hoewel de statuten wel bepaalde bepalingen moeten bevatten om door de test te komen. De modellen die DoeHetZelfNotaris hanteert voldoen hier natuurlijk aan.

Voorwaarden

Om als ANBI organisatie aangemerkt te kunnen worden moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

Wat moet er in de statuten?

Niet al deze voorwaarden komen in de statuten van de stichting of vereniging te staan. Wat wel van belang is voor de statuten zijn de volgende punten:

De overige voorwaarden hoeven dus niet in de statuten te worden opgenomen.

Mobiele versie afsluiten